Karmelowe ciasto bez pieczenia!

Ciasta bez pieczenia są znacznie szybsze w przygotowaniu, niż ich tradycyjne wersje. Przygotowanie ciasta, które nie wymaga pieczenia jest idealnym rozwiązaniem, gdy masz ograniczony czas lub nie chcesz korzystać z piekarnika. Dziś przychodzimy z przepisem na pyszne karmelowe ciasto!
Zobacz też: Fit deser z płatkami jaglanymi
Karmelowe ciasto bez pieczenia
Składniki
Spód ciasta
- herbatniki – 250 g
- roztopione masło – 150 g
Warstwa ciasta
- serek mascarpone – 500 g
- schłodzona śmietana 36% – 200 ml
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
- cukier puder – 150 g
Karmel
- cukier – 1 szklanka
- masło – 60 g
- śmietana 36% – 120 ml
- sól – szczypta
Dodatkowo
- sól morska – do posypania karmelu
Przygotowanie
Zmiel herbatniki na drobne kawałki w blenderze. W misce połącz zmielone herbatniki z masłem, a następnie równomiernie rozprowadź masę w formie do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia. Wciśnij masę, aby utworzyć spód ciasta. Umieść formę w lodówce, aby spód stężał.
W mikserze ubij śmietanę na sztywno.W oddzielnej misce połącz ser mascarpone, ekstrakt waniliowy i cukier puder. Następnie delikatnie połącz z ubitą śmietaną, starając się nie utracić puszystości.
Wyjmij formę z lodówki i równomiernie rozprowadź masę serową na przygotowanym spodzie.
W garnku rozpuść cukier na złoty karmel, dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj śmietanę i mieszaj, aż uzyskasz gładką masę. Dodaj szczyptę soli dla podkreślenia smaku.
Polej wierzch ciasta karmelem. Posyp delikatnie solą morską, aby podkreślić smak karmelu. Schłódź ciasto w lodówce przez co najmniej 4 godziny lub najlepiej przez całą noc, aby dobrze stężało.
Smacznego!
Zobacz też: Dlaczego wyszedł mi zakalec? Co robić, aby ciasto dobrze wyrosło?