Jogurtowy deser z karmelizowanymi śliwkami

Wrzesień to miesiąc, w którym królują śliwki, dlatego dziś przychodzimy z przepisem na przepyszny deser jogurtowy, ze śliwkami w roli głównej!
Oprócz wyjątkowego smaku, śliwki mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Regulują trawienie, zapobiegają zaparciom i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Śliwki to również doskonałe źródło witamin – A, C, E, B6 oraz K.
Zobacz też: Przepis na pyszne ciasto ze śliwkami
Jogurtowy deser z karmelizowanymi śliwkami
Składniki
- śliwki węgierki – 10 sztuk
- miód – 1 łyżka
- twaróg wiejski – 200 g
- jogurt naturalny – 125 g
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka
- cukier puder – 20 g
- biszkopty – 8 sztuk
- mięta – do dekoracji
Przygotowanie
Podziel śliwki na pół i wydrąż pestki. Wlej miód na rozgrzaną patelnię. Gdy miód zacznie się pienić, dodaj śliwki. Praż śliwki przez 5 minut na niskiej mocy palnika.
Wymieszaj twaróg z jogurtem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Do pucharków nałóż masę jogurtową, następnie wyłóż na nią pokruszone biszkopty oraz prażone śliwki. Udekoruj miętą.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na knedle ze śliwkami