Elegancka letnia przystawka z brzoskwinią

Piękna pogoda sprzyja wielu spotkaniom, na które często staramy się wyszukiwać prostych, ale wciąż efektownych i pysznych potraw. Dzisiaj przychodzimy z przepisem na elegancką przystawkę z brzoskwinią i szynką parmeńską!
Zobacz też: Sałatka z serem halloumi i grillowaną brzoskwinią. Spróbuj nowych letnich smaków!
Letnia przystawka z brzoskwinią
Składniki
- Świeże brzoskwinie (2-3 sztuki)
- Szynka parmeńska (ok. 150-200 g)
- Świeża rukola lub mieszanka sałat
- Oliwa z oliwek
- Ocet balsamiczny
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: świeża bazylia
Przygotowanie
Umyj brzoskwinie, przekrój na pół i usuń pestki. Następnie pokrój je na cienkie plasterki lub ćwiartki. Plastry szynki parmeńskiej podziel na niewielkie kawałki.
Na dużym talerzu rozłóż umytą i osuszoną rukolę. Układaj na niej na przemian plastry brzoskwini oraz kawałki szynki parmeńskiej. Jeśli używasz dodaj świeżą bazylię dla aromatu.
W osobnej miseczce przygotuj dressing. Połącz oliwę z oliwek z octem balsamicznym. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Polej przygotowanym dressingiem.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na miętowe lody domowej roboty!