Domowe cantuccini – włoski smak w Twojej kuchni - Piekniejsze.pl

Domowe cantuccini – włoski smak w Twojej kuchni

Przepis na włoskie cantuccini.

Masz ochotę na włoską przekąskę idealną do kawy lub herbaty? Przygotuj cantuccini! Te kruche, podwójnie pieczone ciasteczka są łatwe w wykonaniu!

Zobacz też: Przepis na włoskie pesto orzechowe z Ligurii. Rozkoszuj się Pesto di Noci

Włoskie cantuccini

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g całych migdałów
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • szczypta soli

Przygotowanie

W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i skórkę pomarańczową.

Dodaj jajka i zagnieć ciasto. Wmieszaj migdały.

Uformuj dwa wałki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Po ostudzeniu pokrój na plasterki o grubości ok. 1–1,5 cm i ponownie piecz 10–15 minut, aż staną się złociste i chrupiące.

Smacznego!

Zobacz też: Przepis na wyjątkową włoską kolację! Caponata 

Na czasie

Brak danych.