Domowe cantuccini – włoski smak w Twojej kuchni
Przepis na włoskie cantuccini.

Masz ochotę na włoską przekąskę idealną do kawy lub herbaty? Przygotuj cantuccini! Te kruche, podwójnie pieczone ciasteczka są łatwe w wykonaniu!
Zobacz też: Przepis na włoskie pesto orzechowe z Ligurii. Rozkoszuj się Pesto di Noci
Włoskie cantuccini
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g całych migdałów
- skórka starta z 1 pomarańczy
- szczypta soli
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i skórkę pomarańczową.
Dodaj jajka i zagnieć ciasto. Wmieszaj migdały.
Uformuj dwa wałki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Po ostudzeniu pokrój na plasterki o grubości ok. 1–1,5 cm i ponownie piecz 10–15 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na wyjątkową włoską kolację! Caponata