Dieta przy anemii. Co ją wyróżnia?

Dieta przy anemii
Anemia, zwana niedokrwistością, to choroba z niezwykle uciążliwymi objawami. Najczęściej wywołana jest niedoborami odpowiednich składników w organizmie. Najczęściej spotykanym niedoborem w tym przypadku jest niedobór żelaza. Anemia najczęściej pojawia się u osób chorujących na choroby przewlekłe, u kobiet w ciąży, u osób ze stanami wywołującymi zaburzenia wchłaniania składników odżywczych czy przyjmującymi niektóre leki.
Przeczytaj także: Anemia – objawy, przyczyny, leczenie
Co jeść przy anemii?
1. Żelazo i kwas foliowy
Te dwa składniki znajdziesz w rybach, drobiu, większości przetworów mięsnych i produktach zwierzęcych. Dodatkowo korzystaj z dobrodziejstw orzechów, suszone owoce i warzywa, chleba, owoców i zielonych warzyw.
2. Wspomóż wchłanialność żelaza
Niektóre składniki poprawiają wchłanianie żelaza do organizmu. Możemy do nich zaliczyć witaminę C, witaminę A i kwasy organiczne. Witaminę C zawiera m. in. szpinak czy kalafior, witaminę A znajdziesz w marchewkach i pomidorach, a kwasy organiczne w jabłkach, brzoskwiniach i zielonych warzywach liściastych.
3. Kwas foliowy
Kwas foliowy znajdziemy w warzywach liściastych, a więc w jarmużu, kapuście, sałacie czy natce pietruszki.
Przeczytaj także: Anemia, choroba, która lubi kobiety