Dieta bezglutenowa. Co można, a czego nie?

Dieta bezglutenowa
Do objawów nietolerancji glutenu należą biegunki, wzdęcia, przewlekłe zmęczenie, utrata wagi i bóle brzucha. Czasem może pojawiać się również stan depresyjny. U osoby chorej zjedzenie produktu, który zawiera gluten rozpoczyna stan zapalny w jelicie cienkim. Gluten znajduje się w zbożach.
Przy sporządzaniu swojego jadłospisu nie musisz rezygnować ze wszystkich dań, które zawierają gluten, gdyż większość z nich da się przygotować w wersji bezglutenowej. Podczas zakupów sprawdzaj skład produktów, które wkładasz do swojego koszyka. Produkty bez gluteny zawierają specjalne oznaczenie w postaci zielonego obrazka prezentującego przekreślone zboże.
Przeczytaj także: Dieta podczas migreny. Co jeść, a czego unikać?
Czego unikać w posiłkach?
- większość mieszanek musli
- zwykłe płatki owsiane wzbogacone błonnikiem
- bulgur
- kuskus
- mąka graham
- bułka tarta
- panierowanych dań mięsnych, rybnych i warzywnych
- gotowych dań z sosami
- słodyczy i przekąsek
- makaronu
- pasztetu
- budynie
- cebula prażona
- piwo
- zup, sosów i gulaszy
- mieszanek przypraw.
Przeczytaj także: Wegetariański burger bezglutenowy. Jak wykonać go w domu?
Co można jeść?
Glutenu nie zawiera:
- mleko, sery i inne produkty mleczne
- jajka
- mięso i ryby
- warzywa i owoce
- rośliny strączkowe
- ziemniaki, w tym mąka ziemniaczana
- czyste przyprawy (mieszanki przypraw mogą zawierać gluten, dlatego czytaj etykiety).
Przeczytaj także: Bezglutenowe placki ziemniaczane. Sprawdź przepis