Ciasto marchewkowe – jak je zrobić, aby było wilgotne?
Ciasto marchewkowe to jedno z najprostszych i najszybszych w wykonaniu ciast. Swym smakiem potrafi zachwycić wiele podniebień. Warto jednak pamiętać, aby robić ciasto z przepisu, które sprawi, że będzie ono wilgotne i puszyste.
Przepis na ciasto marchewkowe
Składniki:
- 3/4 marchewki
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do miksera wbijamy jajka, do których dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Całość blendujemy około 3 minuty. Następnie stopniowo dodajemy olej, ciągle ubijając. W osobnej misce łączymy suche składniki, czyli mąkę, cynamon, kakao, sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną (całość mieszamy). Następnie suche skłądniki miksujemy z mokrymi, pamiętając, aby robić to powoli, wsypując łyżkę po łyżcę. Gdy całość jest gotowa dodajemy startą marchewkę, którą łączymy z ciastem za pomocą kopystki.
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ciasto przez 45 minut. Nim polejemy je polewom, powinno 15 minut stygnąć.
Polewa na ciasto
Składniki:
- tabliczka mlecznej czekolady
- 3 łyżki mleka
- łyżka cynamonu
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
W rondelku topimy czekoladę, do której dodajemy mleko, cynamon, kakao oraz cukier. Całość mieszamy i trzymamy do zagotowania. Polewa powinna być ciągnąca.