Burger Drwala w domu – jak go przyrządzić?

Składniki
- bułka hamburgerowa (+ wędzony boczek, starty ser żółty)
- ser camembert – 80 g
- płatki kukurydziane – 30 g
- chrupki serowe – 30 g
- jajko
- 2 plastry surowego, wędzonego boczku
- mięso wołowe – 200 g (100 g łopatka + 100 g antrykot)
- sałata lodowa
- prażona cebulka
- majonez (może być Kielecki) – 3 porcje (30 g)
- delikatna musztarda miodowa – 1 porcja (10 g)
- ketchup – 0,5 porcji (5 g)
- sól, pieprz, olej do smażenia
Krok po kroku
Bułka
Przetnij bułkę. Posyp góną część kawałkami boczku i sera. Zgrilluj oba kawałki.
Przygotowanie sosu
Wymieszaj 3 porcje majonezu, każda po 30 gram, z 1 porcją musztardy miodowej (10 gram). Dodaj łyżeczkę keczupu. Kolor powinien być podobny do oryginalnego, a smak kwaskowaty z odrobiną słodkości. Mieszankę sosu wstaw do lodówki.
Boczek
Wlej łyżkę oleju na patelnię. Przysmaż boczek z obu stron. Jego kolor powinien być złocisty.
Kotlet
Weź mięso wołowe i zmiel je na większych oczkach. Antrykot wymieszaj z łopatką wołową. Im więcej dasz tłuszczu, tym kotlet będzie bardziej soczysty. Mięso dopraw jedynie pieprzem. Zacznij formuować kotleta, powinien być nieco większy średnicą od bułki.
Zacznij smażyć kotleta. Będzie potrzebował ok.2 min na każdą stronę.
Panierowany ser
Zmiksuj 30g płatków kukurydzianych i 30g serowych chrupek. To będzie Twoja panierka. Wysyp całość na talerz. Odkrój ok. 1/3 ze swojego sera. Wbij jajko do miski i rozbełtaj. Obtocz ser w swojej panierce, później w jaku i znów w panierce.
Zacznij smażyć ser. Oleju powinno być tyle, by zakrył całą powierzchnię patelni. Wystarczy minuta smażenia z każdej strony. Po skończeniu odstaw ser na ręcznik papierowy, by odsączył tłuszcz.
Składanie burgera
Weź dwie połówki bułki. Najpierw połóż chrupiący ser, a na nim boczek i kotleta. Na wszystko połóż sałatę lodową i polej ją sosem. Posyp prażoną cebulką. Gotowe!