Białkowa dieta paleolityczna - odchudza i poprawia cerę - Piekniejsze.pl

Białkowa dieta paleolityczna – odchudza i poprawia cerę

Białkowa dieta paleolityczna - odchudza i poprawia cerę
Białkowa dieta paleolityczna – odchudza i poprawia cerę, fot. pixabay

Dieta Paleo to konkurencja dla słynnej diety Dukana. Podobno daje SPEKTAKULARNE EFEKTY!

Większość osób kojarzy z pewnością dietę doktora Dukana, czy też diety zgodne z grupami krwi. W ostatnim czasie coraz bardziej popularna robi się jednak inna terapia białkowa, a mianowicie dieta paleolityczna dr Lorenaa Cordaina.

Dieta paleo to nie tylko restrykcje żywieniowe, ale przede wszystkim sposób prowadzenia zdrowego stylu życia. Można powiedzieć, że została opracowana na podstawie naszych genetycznych powiązań z ludźmi z epoki paleolitu, którzy jedzenie zdobywali polując bądź zbierając to, co stworzyła natura. Innymi słowy, można rzec, iż dieta paleo jest dietą przystosowaną do naszych pierwotnych nawyków żywieniowych ? tłumaczą autorzy serwisu dieta-paleo.pl.

Jakie są zasady diety? Przede wszystkim składa się ona z trzech poziomów żywieniowych:

Poziom I (trwa od 2-4 tygodni) jest potrzebny osobom początkującym, które dopiero oswajają się z zasadami paleo. Podczas tego okresu możesz zjeść 3 posiłki otwarte w tygodniu, czyli dowolne dania, na które masz akurat ochotę. Ważne jednak, aby spożywać je jedynie w sytuacjach wyjątkowych, kiedy np. przebywasz poza domem i nie jesteś w stanie przyrządzić sobie zdrowego posiłku samodzielnie.

Poziom II (może być stosowany całe życie, polega na jedzeniu 2 posiłków otwartych w tygodniu) służy utrzymaniu obecnej masy ciała. Jeśli zatem nie musisz się radykalnie odchudzić ? nie przechodzisz do poziomu III.

Poziom III (służy utracie kilogramów z paleo) polega na jedzeniu tylko 1 dania otwartego w tygodniu. Pozostałe posiłki muszą być zgodne z zasadami diety paleolitycznej.

Paleo zaleca spożywanie wszystkich chudych mięs, ryb oraz owoców morza, a także warzyw i owoców nie zawierających skrobi. Produktami zakazanymi są z kolei nabiał, sól, drożdże, ziemniaki, zboża, cukry przetworzone i tłuszcze dodatkowe.

Dr Cordain w swojej książce ?Dieta Paleo? podaje przykładowe menu, które można wykorzystać w codziennym jadłospisie:

Śniadanie wariant nr 1.

filiżanka kawy (koniecznie bezkofeinowej)

czerwony grejpfrut

krewetki gotowane na parze

Śniadanie wariant nr 2.

mrożone bądź świeże truskawki

omlet z jajek wzbogaconych omega 3 smażony na małej ilości oliwy dla urozmaicenia można podawać ze szpinakiem, pieczarkami oraz cebulą

szklanka wody z cytryną

Drugie śniadanie wariant nr 1.

świeże owoce

napój gazowany (light)

kurczak z grilla (może być pikantny)

warzywa gotowane na parze

Drugie śniadanie wariant nr 2.

zielona sałata

kieliszek wina bezalkoholowego

flądra z grilla z dodatkiem koperku i soku z cytryny

Obiadokolacja wariant nr 1.

kieliszek wina

marynowane pieczarki

ryba w sosie (pikantnym)

pieczone jabłka z dodatkiem cynamonu

Obiadokolacja wariant 2.

pomidor z awokado z dodatkiem pieprzu i czosnku

kotlety cielęce

krojona marchewka

kalafior gotowany na parze z dodatkiem soku z cytryny

mrożona herbata

sałatka owocowa

Dieta paleo nie zabrania przy tym sięgać po wszelkiego rodzaju zdrowe przekąski, takie jak suszone jabłka, czy świeży ogórek.

Proces chudnięcia można podzielić na dwa główne etapy. Pierwszy z nich to utrata wody z organizmu i szybkie stracenie na wadze. Efekt ten jest jednak chwilowy, ponieważ poziom wody w organizmie wkrótce się stabilizuje. Drugi etap, będący właściwym, wynika z faktu spożywania chudego białka, które przyspiesza metabolizm, zwiększa ilość spalanych kalorii oraz zaspokaja apetyt.

Zdaniem zwolenników diety paleolitycznej, przy odrobinie wysiłku fizycznego pozwala ona na pozbycie się 15-40 kg w ciągu sześciu miesięcy. Do tego dieta ta ma doskonały wpływ na naszą cerę i skutecznie walczy z trądzikiem, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór, likwiduje wolne rodniki oraz zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

Przeciwnicy diety uważają jednak, że zbyt radykalnie zmienia ona proporcje poszczególnych składników pokarmowych, czyli zwiększa zawartość białka i tłuszczy, a radykalne zmniejsza ilość węglowodanów, co tym samym może prowadzić do poważnych chorób.

Źródło: papilot.pl