Przepis na obłędne cynamonki!

Cynamonki to idealny deser na jesień – pachną cynamonem, który kojarzy się z ciepłem i przytulnością. Doskonale pasują do kubka gorącej herbaty lub kawy w deszczowy dzień. Dziś przychodzimy z przepisem na ich wykonanie. Są obłędne!
Zobacz też: Przepis na dietetyczny sernik pistacjowy. Idealny na zdrową przekąskę!
Obłędne cynamonki. Przepis
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 80 g cukru
- 80 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 2 jajka
- szczypta soli
Składniki na nadzienie
- 150 g cukru trzcinowego
- 2-3 łyżki cynamonu
- 80 g masła (roztopionego)
Składniki na lukier
- 100 g cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka lub śmietanki
Przygotowanie
Ciasto
Jeśli używasz świeżych drożdży, rozkrusz je w ciepłym mleku z łyżką cukru. Odstaw na 10 minut. Jeśli używasz suchych drożdży, dodaj je bezpośrednio do mąki.
W dużej misce połącz mąkę, cukier, sól i drożdże (jeśli są suche). Dodaj jajka, ciepłe mleko i roztopione masło. Wyrób ciasto, tak by było gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj odrobinę mąki.
Przygotowane ciasto przełóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw je w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Nadzienie
W misce połącz cukier trzcinowy z cynamonem. Roztop masło.
Bułeczki
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 1 cm.
Rozprowadź roztopione masło na całej powierzchni ciasta. Następnie równomiernie posyp mieszanką cukru i cynamonu.
Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku w rulon. Pokrój go na kawałki o szerokości około 3-4 cm.
Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Po wyrośnięciu piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut do uzyskania złocistego koloru.
Lukier
Połacz cukier puder z mlekiem lub śmietanką. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ciepłe cynamonku polukruj dowolną ilością.
Smacznego!
Zobacz też: Obłędny fit Twix