Pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi
Święta coraz bliżej. Czy warto jednak czekać z przygotowywaniem i smakowaniem tych wszystkich słodkości do Świąt Bożego Narodzenia? Już w piątek, 6 grudnia nadejdą Mikołajki, a to świetna okazja do upieczenia świątecznych pierniczków z wyjątkowym nadzieniem! Oto przepis na pierniczki z powidłami śliwkowymi.
Zobacz też: Świąteczne kakao z cynamonem, wiórkami czekolady i bitą śmietaną!
Pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi
Składniki
Na ciasto piernikowe
- 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 100 g masła
- 150 g miodu (najlepiej wielokwiatowego)
- 1 jajko
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie, dla ciemniejszego koloru)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Na nadzienie
- powidła śliwkowe (gęste, aby nie wypływały podczas pieczenia)
Do dekoracji
- lukier (z cukru pudru i odrobiny wody/cytryny) lub czekolada
Przygotowanie
W rondelku rozpuść masło z miodem. Wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
W dużej misce połącz mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodaj jajko i ostudzoną mieszankę masła z miodem. Zagnieć ciasto. Gdy będzie gładkie i elastyczne zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na min. 1 godzinę.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 3-5 mm. Wykrawaj kółka lub inne kształty przy użyciu foremki. Na środku połowy kształtów połóż niewielką ilość powideł. Przykryj drugim kawałkiem ciasta i dokładnie zlep brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
Ułóż pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut. Po upieczeniu ostudź pierniczki na kratce.
Polukruj pierniczki lub zanurz je w roztopionej czekoladzie.
Smacznego!
Zobacz też: Niezwykle elegancki makijaż świąteczny z użyciem rozświetlacza od Rihanny! Tutorial