Paluchy pizzowe, czyli idealna sylwestrowa przekąska
Przekąski sylwestrowe nie muszą być nudne! Spróbuj paluchów o smaku prawdziwej pizzy. Goście będą zachwyceni.

Składniki
Na rozczyn:
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 50 ml letniej wody
- 1 łyżka mąki pszennej – typ 00 lub 550
Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej – typ 00 lub 550
- 180 ml wody
- 4 łyżki oliwy
- 1 płaska łyżeczka soli
Na farsz:
- 5-6 łyżek sosu do pizzy (gotowy z puszki) plus przecier pomidorowy
- 1/2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
- 100 g salami lub chorizo
- 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów
- 150 g mozzarelli
- opcjonalnie 1 łyżka sera grana padano lub parmezanu
Zobacz też: Trzy przepisy na bezalkoholowe świąteczne drinki!
Paluchy pizzowe krok po kroku
- Weź miskę i wymieszaj w niej drożdże (15g), cukier (1/2 łyżeczki), letnią wodę (50ml) i mąkę (1 czubata łyżka). Odstaw na 10-20 minut aż do powiększenia objętości rozczynu.
- Aby przygotować ciasto wsyp do osobnej miski mąkę (400g), soł (1 łyżeczka), letnią wodę (180ml) i oliwę (4 łyżki). Dla smaku możesz dodać również szczyptę ziół prowansalskich.
- Do mieszanki dodajemy rozczyn.
- Aby wyrobić ciasto możemy użyć robota kuchennego lub wykonać to ręcznie. Odstawiamy na minimum godzinę do wyrośnięcia.
- Aby przygotować farsz do paluchów rozwałkuj ciasto i zrób z niego prostokąt i posmaruj sosem do pizzy.
- Posyp oregano. No połowie rozłóż salami i posyp plasterkami mozarellą, ewentualnie parmezanem. Możesz dodać również suszone pomidory. Przykryj farsz ciastem bez dodatkowi pokrój nożem tak, by wyszło 8 paluchów.
- Każdy kawałek skręcamy kilkukrotnie, by paluchy nabrały ciekawego kształtu.
- Paluchy układamy na blaszce i odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni na grzaniu góra-dół.
Zobacz też: Idealna sałatka śledziowa. Prosty przepis!