Paluchy pizzowe, czyli idealna sylwestrowa przekąska - Piekniejsze.pl

Paluchy pizzowe, czyli idealna sylwestrowa przekąska

Przekąski sylwestrowe nie muszą być nudne! Spróbuj paluchów o smaku prawdziwej pizzy. Goście będą zachwyceni.
Paluchy pizzowe, czyli idealna sylwestrowa przekąska, fot. poprostupycha.com.pl
Paluchy pizzowe, czyli idealna sylwestrowa przekąska, fot. poprostupycha.com.pl

Składniki

Na rozczyn:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 50 ml letniej wody
  • 1 łyżka mąki pszennej – typ 00 lub 550

Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej – typ 00 lub 550
  • 180 ml wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli

Na farsz:

  • 5-6 łyżek sosu do pizzy (gotowy z puszki) plus przecier pomidorowy
  • 1/2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
  • 100 g salami lub chorizo
  • 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów
  • 150 g mozzarelli
  • opcjonalnie 1 łyżka sera grana padano lub parmezanu

Zobacz też: Trzy przepisy na bezalkoholowe świąteczne drinki!

Paluchy pizzowe krok po kroku

  1. Weź miskę i wymieszaj w niej drożdże (15g), cukier (1/2 łyżeczki), letnią wodę (50ml) i mąkę (1 czubata łyżka). Odstaw na 10-20 minut aż do powiększenia objętości rozczynu.
  2. Aby przygotować ciasto wsyp do osobnej miski mąkę (400g), soł (1 łyżeczka), letnią wodę (180ml) i oliwę (4 łyżki). Dla smaku możesz dodać również szczyptę ziół prowansalskich.
  3. Do mieszanki dodajemy rozczyn.
  4. Aby wyrobić ciasto możemy użyć robota kuchennego lub wykonać to ręcznie. Odstawiamy na minimum godzinę do wyrośnięcia.
  5. Aby przygotować farsz do paluchów rozwałkuj ciasto i zrób z niego prostokąt i posmaruj sosem do pizzy.
  6. Posyp oregano. No połowie rozłóż salami i posyp plasterkami mozarellą, ewentualnie parmezanem. Możesz dodać również suszone pomidory. Przykryj farsz ciastem bez dodatkowi pokrój nożem tak, by wyszło 8 paluchów.
  7. Każdy kawałek skręcamy kilkukrotnie, by paluchy nabrały ciekawego kształtu.
  8. Paluchy układamy na blaszce i odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni na grzaniu góra-dół.

Zobacz też: Idealna sałatka śledziowa. Prosty przepis!

Na czasie

Brak danych.