Przyprawy - Imbir: właściwości - Piekniejsze.pl

Przyprawy – Imbir: właściwości

Przyprawy - Imbir: właściwości
Przyprawy – Imbir, fot. pixabay

Obierałam go nożem do czasu, kiedy zobaczyłam na filmie, że skórkę można zeskrobać łyżeczką. Spróbowałam. Działa!

Ale, z przyzwyczajenia chyba, wróciłam do noża. Kłącze imbiru posiada palący smak z cytrynowo – słodkawą nutą oraz przyjemny, korzenny aromat. Ale to dopiero początek długiej listy jego zalet.

Masz mdłości? Polecam imbir.

Zimno Ci? Polecam imbir.

Krew za wolno krąży? – Imbir!

Męczy Cię kiepska przemiana materii? Jedz imbir!

Wzdęcia? Imbir!

Słaby apetyt? – Imbir!

Za mało soków żołądkowych? – Imbir!

Chcesz schudnąć? Jedz imbir!

Bolą stawy? Stan zapalny? – Imbir!

Boli żołądek? Ząb boli? – Imbir!

Bolesna miesiączka? – Imbir!

To jeszcze nie koniec jego możliwości!

Imbir zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi. Chroni tym samym przed tworzeniem się zakrzepów. Imbir przeciwdziała reumatyzmowi i skurczom mięśni. Usuwa toksyny z organizmu. Oczyszcza jelita i nerki. Odżywia skórę. Leczy astmę i zapalenie oskrzeli. Pomaga w gorączce, ponieważ ma działanie napotne. Poprawia koncentrację oraz sprawność umysłową poprzez poprawienie ukrwienia mózgu. (Rzeczywiście najadłam się imbiru i skoncentrowałam się na pisaniu. Kończę tworzenie trzeciego artykułu.)

Działa pozytywnie na zdrowie jamy ustnej, dezynfekuje ją i odświeża oddech. Pobudza wydzielanie śliny, soku żołądkowego, działa żółciopędnie, rozkurczowo, leczy wzdęcia. Posiada w sobie bogactwo substancji przeciwzapalnych. Leczy przeziębienia. Przynosi ulgę chorym stawom.

Leczy migrenowe bóle głowy.

Działa przeciwobrzękowo, ponieważ ma działanie moczopędne.

Obniża stężenie cholesterolu we krwi.

Pobudza układ odpornościowy.

Podnosi poziom testosteronu.

W medycynie azjatyckiej kłącze imbiru uważane jest za “gorące”, powodujące ogień w ciele, pobudzające organy płciowe. Prawie wszędzie, gdzie rośnie imbir, uznaje się i używa się go jako afrodyzjaka.

Zawiera żywice, gingerol, zinferon, olejek eteryczny, którego składnikiem jest zingiberol.

Substancjom tym imbir zawdzięcza swoje lecznicze właściwości.

W 100 g imbiru znajdziemy 67 kalorii, 2.3 g. białka, 0,9 g. tłuszczu, 2.4 g. błonnika, 20 mg. wapnia, 3.5 mg żelaza, 405 mg. magnezu

Imbir jest niezbędnym składnikiem kuchni azjatyckiej i orientalnej.

Uwielbiam imbir!