Jak łączyć pokarmy?

Chcesz wiedzieć jak się zdrowo odżywiać? Nie wiesz, które grupy produktów możesz łączyć? Podpowiadamy Ci, których produktów nie należy ze sobą łączyć i jak przyrządzić smaczne a zarazem zdrowe dania.
Skrobia i kwas
Nie należy ich łączyć, ponieważ to połączenie hamuje wydzielanie ptialiny, odpowiedzialnej za proces trawienia skrobi, którą znajdziesz w produktach zbożowych takich jak pieczywo i płatki śniadaniowe. Aby uniknąć problemów z trawieniem, nie łącz produktów zbożowych z sokami czy jajkami i nie dodawaj do ryżu i makaronu octu ani białka.
Skrobia i białko
Jest to najgorsze z możliwych połączeń, a mimo to najbardziej popularne ? mięso z pieczywem i ziemniakami, hamburger z frytkami, jajka z pieczywem czy grzankami. Białko i skrobia nasiąkają w jamie ustnej zasadowym enzymem i kiedy tak strawiony pokarm dostaje się do żołądka, zostaje dalej poddawany działaniu enzymów trawiących skrobię, przez co białko pozostaje niestrawione i nieprzyswojone przez organizm.
Mięso i produkty zbożowe zawsze jedz osobno, w innym wypadku przyswoisz tylko skrobię, a energia z białka , potrzebna m.in. do budowania mięśni, pozostanie niewykorzystana.
Skrobia i cukier
Skrobię i cukier jedz osobno. Jeśli je połączysz, trawienie skrobi rozpocznie się dopiero w żołądku, co w rezultacie doprowadzi do fermentacji cukru. Możesz bez obaw łączyć skrobię i tłuszcze i zajadać się chlebem z masłem, jednak jeśli dodasz do tego dżem lub miód, przeszkodzisz trawieniu skrobi.
Białko i białko
Możesz spożywać podobne rodzaje pokarmów, jak np. mięso wołowe i jagnięce lub dwa rodzaje ryb ? nie różnią się tak bardzo, aby zakłócać trawienie w żołądku. Inaczej jest z innymi rodzajami białek. Na mleko najsilniejsze enzymy działają dopiero w ostatniej godzinie trawienia, na mięso w pierwszej, a na jaja gdzieś pomiędzy. Dlatego nie należy łączyć mięsa z mlekiem, jajami czy serem.
Białko i kwas
W trakcie jednego posiłku staraj się nie łączyć białek i kwasów, czyli nie pij do obiadu soku pomarańczowego i nie dodawaj octu do sałatki, ponieważ uniemożliwi to strawienie mięsa. Białka są poddawane trawieniu w środowisku kwaśnym. Jednak spożycie produktów kwaśnych razem z białkiem hamuje wydzielanie do żołądka kwasu solnego, który jest niezbędny do wydzielania pepsyny ? enzymu trawiącego białka.
Białko i tłuszcz
Tłuszcz znacząco i na długo obniża poziom kwasu solnego i pepsyny w żołądku. Konsekwencją jest opóźnienie w trawieniu białka spożytego razem z tłuszczem. To właśnie dlatego tłuste mięsa, takie jak boczek lub stek, zalegają w żołądku nawet kilka godzin po zjedzeniu. Unikaj łączenia białka z tłuszczem, a jeśli Ci się to zdarzy, jedz dużo surowych warzyw, które pomogą w trawieniu.
Białko i cukier
Nie spożywaj białka i cukru podczas jednego posiłku. Wszystkie cukry hamują wydzielanie soków żołądkowych, ponieważ ich trawienie rozpoczyna się dopiero w jelicie cienkim. Jeśli zaraz po obiedzie zjesz coś słodkiego, białko z mięsa nie zostanie przyswojone przez organizm, a cukier zanim ulegnie wchłonięciu w jelicie cienkim, utknie w żołądku, gdzie pod wpływem bakterii zacznie fermentować.
Mleko
W naszej kulturze mleko zaleca się picie co najmniej szklanki mleka dziennie, podczas gdy na Wschodzie czy w Afryce ludzie traktują je jako środek przeczyszczający. Po osiągnięciu dojrzałości organizm ludzki przestaje produkować enzym odpowiedzialny za trawienie mleka ? laktozę, co oznacza że dorośli nie potrzebują mleka do prawidłowego funkcjonowania. Pasteryzowane mleko niszczy naturalne enzymy i jest jeszcze bardziej ciężkostrawne niż mleko surowe. Wyłącz ze swojej diety pasteryzowane i homogenizowane mleko. Nigdy nie łącz mleka z innymi produktami.
Melony
Melony jedz same, bez dodatków. To świetne owoce, które szybko dostają się do jelita cienkiego, gdzie zostają wchłaniane i trawione. Jednak trawienie zachodzi w ten sposób tylko wtedy, gdy żołądek jest pusty. Jeśli połączysz go z innymi, wymagającymi trawienia potrawami, melon pozostanie w żołądku tak długo, dopóki te potrawy nie ulegną strawieniu, czego skutkiem może być fermentacja i problemy gastryczne.
Desery
Po większym posiłku nie należy spożywać słodkich deserów a nawet świeżych owoców, które niestrawione utkną w żołądku i ulegną fermentacji. Jeśli zamierzasz jeść słodycze i owoce, jedz je jako osobny posiłek. Zapobiegniesz ich fermentacji i problemom gastrycznym.
Staraj się przestrzegać tych reguł i unikać niezdrowych połączeń. Pamiętając o tych zasadach, zapewnisz sobie zdrową i zbilansowaną dietę.
Źródło: wieszjak.pl