Co jeść, aby uniknąć wzdęć?

Wzdęcia to problem, który dotyczy wielu kobiet. Zauważamy, że problem napiętego brzucha pojawia się częściej w określonych fazach cyklu miesiączkowego i po zjedzeniu określonych potraw. Co więc warto jeść, aby uniknąć wzdęć i ograniczyć produkcję gazów jelitowych? Sprawdź!
Zobacz też: PMS. Zespół napięcia przedmiesiączkowego – jak sobie z tym radzić?
W zdrowym przewodzie pokarmowym znajduje się pewna ilość gazów jelitowych – to normalne. Gdy jednak brzuch robi się wzdęty jak balon, a jego obwód nieestetycznie się powiększa, mamy do czynienia z problemem. W niektórych przypadkach wzdęcia mogą świadczyć o poważnej chorobie i wymagają konsultacji lekarza, z reguły jednak mają związek z niewłaściwą dietą i niezdrowym trybem życia.
Co jeść, aby uniknąć wzdęć?
Co do zasady, osoby które mają problemy z wzdęciami powinny unikać ciężkostrawnych potraw. Ponadto, warto wykluczyć nietolerancję laktozy, która często objawia się właśnie wzdęciami. Spróbuj więc wyeliminować z diety nabiał – może się okazać, że to właśnie w nim leży problem. Co jednak WOLNO jeść?
Produkty, które powinno się jeść przy wzdęciach:
- awokado
- seler
- chude mięso (najlepiej gotowane na parze)
- dynia
- marchew
- ziemniaki
- kefir
- mięta
Pamiętajmy jednak o tym, że równie ważne, co jemy, jest to jak jemy. Posiłki powinny być spożywane powoli i w spokojnej atmosferze. Ważne, aby dokładnie przeżuwać jedzenie i nie “połykać” powietrza. Jeśli jednak nic Ci nie pomoga lub podejrzewasz u siebie nietolerancję jakiegoś składnika pożywienia, udaj się do lekarza.
Zobacz też: Przepis na zdrowe pączki bez cukru