Które witaminy warto wybrać na jesień?
Lato się skończyło, a wraz z nim sezon na pyszne owoce i warzywa bogate w niezbędne witaminy. Które witaminy warto zacząć suplementować jesienią?
Jesień rozpoczęła się na dobre, dlatego warto oprócz inwestycji w nową garderobę, skupić się również na odpowiednim zadbaniu o układ odpornościowy. Jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonego ryzyka infekcji, jakim jest jesień i zima.
Zobacz też: Witamina C nie tylko na odporność. Jak wykorzystać ją w pielęgnacji?
Oto kilka witamin i składników, które warto uwzględnić w diecie, by wzmocnić swój organizm.
- Witamina C: Jest znana ze swoich właściwości wzmacniających układ odpornościowy. Znajdziesz ją w owocach cytrusowych oraz kiwi, papryce i brukselce.
- Witamina D: Jest ważna dla zdrowia kości i ma wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego. W okresie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do naturalnego światła słonecznego jest ograniczony, suplementacja witaminy D może być konieczna. Jednak zawsze warto skonsultować się z lekarzem, aby ustalić odpowiednią dawkę.
- Witamina A: Ta witamina jest istotna dla zdrowia skóry i błon śluzowych, które stanowią pierwszą linię obrony przed infekcjami. Źródła witaminy A to między innymi marchewki, bataty, szpinak i jajka.
- Cynk: Cynk jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Można go znaleźć w mięsie, orzechach, nasionach, i niektórych rodzajach ryb.
- Probiotyki: Dobre bakterie w przewodzie pokarmowym mogą wspomóc zdrowie układu odpornościowego. Możesz dostarczyć sobie probiotyków poprzez jedzenie jogurtu naturalnego lub rozważyć suplementację.
- Witamina E: Pomaga w ochronie komórek przed uszkodzeniem i może pomóc w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego. Nasiona słonecznika, migdały i oleje roślinne są bogatymi źródłami witaminy E.
Zobacz też: Pasta na wzmocnienie odporności organizmu