Dieta podczas migreny. Co jeść, a czego unikać?

Migrena to rodzaj silnego bólu głowy, któremu mogą towarzyszyć nudności, światłowstręt, dźwiękowstręt, zaburzenia mowy oraz drętwienie twarzy.
Do głównych przyczyn pojawiania się migreny zalicza się przede wszystkim: dziedziczność, zaburzenia hormonalne, cykl menstruacyjny, zmiany atmosferyczne, zanieczyszczenia powietrza, intensywne światło, hałas, stres, zmęczenie, brak regularności w spożywaniu posiłków oraz zbyt krótki sen.
Odpowiednia dieta przy migrenie może pomóc w złagodzeniu objawów i lepszym samopoczuciu. Sprawdź, co jeść a czego unikać, by przynieść sobie ulgę!
Zobacz też: PMS. Zespół napięcia przedmiesiączkowego – jak sobie z tym radzić?
Co jeść, a czego unikać przy migrenie?
Przeciwwskazane produkty
- kakao i czekolada
- alkohol, w tym białe oraz czerwone wino
- kawa
- sery pleśniowe
- kiełbasa, pasztety, parówki, wędliny
- produkty wędzone
- drożdże
- wybrane przyprawy: papryka, imbir, kolendra, nasiona kopru, czosnek
- żywność typu fast-food
Wskazane produkty
- produkty o niskim indeksie glikemicznym (np. makaron pełnoziarnisty, chleb żytni na zakwasie, brązowy ryż)
- chude mięso
- oleje roślinne
- jajka
- woda mineralna spożywana od 1,5 l do 2 l dziennie
- owoce i warzywa bogate w magnez
Pamiętaj, że podczas migreny ważne jest regularne spożywanie posiłków, mniej więcej co 4-5 godzin. Podczas bólu głowy nie powinno się doprowadzać do uczucia głodu, ponieważ spadek poziomu glukozy we krwi może go jedynie spotęgować.
Zobacz też: Domowe sposoby na ból: menstruacyjny, pleców, gardła i głowy!