Właściwości zdrowotne łososia

Właściwości zdrowotne łososia
Łosoś to ryba, która ma wyjątkowe walory smakowe zarówno na surowo jak i w postaci wędzonej. Co prawda jest bardziej kaloryczny niż inne ryby, ale ma wiele właściwości zdrowotnych. Jest dobrym wyborem podczas diety odchudzającej, gdyż zawiera dużo witaminy B1, która pomaga spalać białka i tłuszcze.
1. Bogaty w kwasy Omega-3
Łosoś jest znakomitym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3, które są ważne dla zdrowia serca, mózgu i stawów.
2. Wspiera zdrową wagę
Białko i tłuszcze, szczególnie omega-3 w łososiu, mogą wspierać procesy metaboliczne i pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi.
3. Może pomóc w walce z depresją
Istnieją badania, które sugerują, że spożywanie kwasów Omega-3 może pomóc w walce depresją i poprawić nastrój.
Przeczytaj także: Poznaj przepis na sałatkę z pieczonym łososiem, awokado i czerwoną pomarańczą. To symfonia smaków!