“Straszne” przekąski na Halloween
Wielkimi krokami zbliża się Halloween, czyli śmieszno – straszne święto coraz częściej celebrowane również w Polsce. Oprócz halloweenowych makijaży i strojów, warto przygotować odpowiednie do tej okazji menu!
Zaprosiłaś znajomych na halloweenowe party? Przygotuj “straszne” przekąski!
Zobacz też: Halloween 2023. Najciekawsze pomysły na przebrania dla par
Pomysły na halloweenowe przekąski
Palce czarownicy
Przygotuj ciasto i włóż do lodówki. Po wyjęciu zrób z ciasta kilkanaście kuleczek. Rozwałkuj je za pomocą dłoni na kształt palców. Pokrój migdały na połówki i ułóż po jednym z nich na końcówce palca, tak aby przypominały paznokcie. Użyj ostego noża do zmarszczek na kostkach palców, by osiągnąć bardziej realistyczny efekt. Ułóż na blaszce i upiecz. Po upieczeniu dodaj dżem (przypominający krew) i podawaj.
Popcorn z krwią
Na rozgarznej patelni z oliwą wsyp kukurydzę i upraż popcorn. W międzyczasie przygotuj lukier. W małej miseczce roztrzep grzbietem łyżki cukier puder, wodę i czerwony barwnik spożywczy (do uzyskania koloru krwi) Na koniec polej popcorn przygotowanym lukrem.
Duszki z bezy
Przygotuj masę bezową z 3 białek jaj, pół szklanki curku, łyżeczki skrobi ziemniaczanej oraz szczypty soli. Do dekoracji użyj kostkę gorzkiej czekolady. Do wykonania bezowych duszków przygotuj rękaw cukierniczy i w końcówce odetnij 2 cm otwór. Wyciśnij przygotowaną masę bezową na blaszkę wyłożoną papierem. Wyciśnij odrobinę na blaszkę, unieś lekko rękaw i wyciśnij kolejny “brzuszek”, znów unieś lekko rękaw i wyciśnij mniejszą ilość kończąc małym ogonkiem. Piecz bezy w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez około 1,5 h, aż wyschną.
Roztop kostkę czekolady i wykałaczką odznacz na duszkach oczy i usta.
Zobacz też: Halloween 2023. Pomysły na upiorny makijaż