Rolada bezowa z owocami – lekkość w każdej porcji - Piekniejsze.pl

Rolada bezowa z owocami – lekkość w każdej porcji

Chrupiąca beza, delikatna bita śmietana i świeże owoce – deser idealny na każdą okazję.

Masz ochotę na coś słodkiego, lekkiego i wyjątkowego? Rolada bezowa z owocami i bitą śmietaną to pyszna propozycja, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem!

Zobacz też: Krem pistacjowy – idealny na kanapki i do deserów

Rolada bezowa z owocami

Składniki

  • 4 białka jaj (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru (do śmietany)
  • 300 g świeżych owoców (np. truskawki, maliny, borówki)
  • opcjonalnie: listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

Upiecz bezę z białek i cukru, wystudź, a następnie posmaruj ubitą śmietaną i dodaj ulubione owoce – maliny, borówki czy truskawki. Zwiń delikatnie w roladę i schłodź w lodówce. 

Smacznego! 

Zobacz też: Domowe fit Rafaello. Skradnie Twoje serce!

Na czasie

Brak danych.