Przepis na wyjątkową włoską kolację! Caponata

Włoska kuchnia uważana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Nic dziwnego! Jest słusznie ceniona ze względu na swoją prostotę, świeże składniki i bogactwo smaków.
Dziś przychodzimy z przepisem na tradycyjną włoską potrawę pochodzącą z Sycylii – Caponatę.
Zobacz też: Przepis na włoskie cantuccini z pistacjami
Caponata
Składniki
- 2 bakłażany
- 2 selery naciowe
- 1 duża cebula
- 2 czerwone papryki
- 4 duże pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki zielonych oliwek, bez pestek
- 2 łyżki kaparów
- 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- Świeża bazylia do dekoracji
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Bakłażany pokrój w kostkę. Dopraw solą i odstaw na około 30 minut, by puściły wodę. Po tym czasie opłucz je i osusz papierowym ręcznikiem.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj bakłażany. Usmaż je na złoty kolor. Przełóż je talerz.
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę, czosnek, seler i papryki, aż będą miękkie. Powinno zająć to około 10 minut. Następnie dodaj pokrojone pomidory i gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
Dodaj podsmażone bakłażany oraz oliwki, kapary, ocet z czerwonego wina i cukier. Wymieszaj
Gotuj przez około 15 minut na wolnym ogniu.
Dopraw wedle uznania solą i pieprzem
Smacznego!
Zobacz też: Szybka kolacja dla dwojga. Krewetki w maśle czosnkowym