Przepis na wyjątkową włoską kolację! Caponata  - Piekniejsze.pl

Przepis na wyjątkową włoską kolację! Caponata 

Przepis na włoską Caponatę!

Włoska kuchnia uważana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Nic dziwnego! Jest słusznie ceniona ze względu na swoją prostotę, świeże składniki i bogactwo smaków. 

Dziś przychodzimy z przepisem na tradycyjną włoską potrawę pochodzącą z Sycylii – Caponatę.

Zobacz też: Przepis na włoskie cantuccini z pistacjami

Caponata

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 2 selery naciowe
  • 1 duża cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 4 duże pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki zielonych oliwek, bez pestek
  • 2 łyżki kaparów
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • Świeża bazylia do dekoracji
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Bakłażany pokrój w kostkę. Dopraw solą i odstaw na około 30 minut, by puściły wodę. Po tym czasie opłucz je i osusz papierowym ręcznikiem. 

Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj bakłażany. Usmaż je na złoty kolor. Przełóż je talerz.

Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę, czosnek, seler i papryki, aż będą miękkie. Powinno zająć to około 10 minut.  Następnie dodaj pokrojone pomidory i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. 

Dodaj podsmażone bakłażany oraz oliwki, kapary, ocet z czerwonego wina i cukier. Wymieszaj 

Gotuj przez około 15 minut na wolnym ogniu. 

Dopraw wedle uznania solą i pieprzem 

Smacznego!

Zobacz też: Szybka kolacja dla dwojga. Krewetki w maśle czosnkowym

Na czasie

Brak danych.