Przepis na włoskie pesto orzechowe z Ligurii. Rozkoszuj się Pesto di Noci - Piekniejsze.pl

Przepis na włoskie pesto orzechowe z Ligurii. Rozkoszuj się Pesto di Noci

Przepis na Pesto di Noci.

Pesto di Noci (pesto orzechowe) to alternatywa dla tradycyjnego pesto bazyliowego. Oba pochodzą z regionu Ligurii, ale różnią się składnikami i smakiem. Poznaj przepis!

Zobacz też: Przepis na zdrowy i szybki obiad. Makaron z burattą, suszonymi pomidorami i brokułami

Orzechowe pesto

Składniki

  • 100 g orzechów włoskich (obranych)
  • 50 g parmezanu lub pecorino (starty)
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 kromka czerstwego chleba (bez skórki)
  • 100 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Namocz kromkę chleba w mleku, aż będzie miękka. Następnie odciśnij nadmiar mleka i odłóż chleb na bok. Obierz z łupin orzechy, a następnie umieść je w blenderze. Dodaj namoczony chleb oraz parmezan lub pecorino. Zblenduj, stopniowo dodając oliwę z oliwek. Dopraw pesto solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 

Podawaj z makaronem lub gnocchi. 

Smacznego! 

Zobacz też: Przepis na wyjątkową włoską kolację! Caponata 

Na czasie

Brak danych.