Przepis na włoską kanapkę - Piekniejsze.pl

Przepis na włoską kanapkę

Nie masz pomysłu na szybkie i proste śniadanie? Przygotuj włoską kanapkę. Sprawdź nasz najlepszy i sprawdzony przepis.
Przepis na włoską kanapkę
Przepis na włoską kanapkę, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Włoskie kanapki to idealny pomysł na szybkie i proste danie. Jak wykonać je w sposób, aby swym smakiem urzekły wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy i sprawdzony przepis na włoskie kanapki!

Zobacz też:

Pomysł na słodycze bez cukru! Przepis na energetyczne kulki

Przepis na włoską kanapkę

Składniki:

  • 2 kromki chleba (np. bagietki włoskiej lub chleba ciabatta),
  • 4 plastry prosciutto,
  • 2 plastry sera mozzarella,
  • kilka plasterków pomidora,
  • Kilka listków rukoli,
  • oliwki czarne lub zielone, pokrojone na pół,
  • sos z zielonego pesto.

Zobacz też:

Przepis na pieczone szparagi

Przygotowanie:

Na samym początku przygotowujemy wszystkie składniki, krojąc je na cienkie plasterki. Dzielimy chleb na połowę, aby otrzymać dwie kromki. Jeśli używamy długiej bagietki, kroimy ją na pół wzdłuż.

Zobacz też:

Przepis na pieczone nogi z kurczaka

Na jednej połowie chleba rozkładamy plasterki wędliny, sera i warzyw według własnego uznania. Możemy dodać dodać dodatkowe składniki, które lubimy. Przykrywamy kanapkę drugą połową chleba.

Zobacz też:

Cynamon – jak działa na włosy? Przepis na maseczkę cynamonową do włosów

Rozgrzewamy opiekacz lub patelnię grillową. Umieszczamy kanapkę na grillu lub opiekaczu i delikatnie dociskamy, aby składniki ładnie się połączyły i chleb zyskał chrupiącą konsystencję. Grillujemy kanapkę przez około 3-5 minut, aż ser zacznie się topić, a chleb będzie lekko zrumieniony.

Zobacz też:

Przepis na biszkopt z galaretką i owocami

Ostrożnie wyjmujemy kanapkę z grillu lub opiekacza i odstawiamy na chwilę, aby lekko przestygła. Następnie kroimy kanapkę na połówkę i podajemy na talerzu.

Na czasie

Brak danych.