Przepis na włoską kanapkę

Włoskie kanapki to idealny pomysł na szybkie i proste danie. Jak wykonać je w sposób, aby swym smakiem urzekły wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy i sprawdzony przepis na włoskie kanapki!
Zobacz też:
Pomysł na słodycze bez cukru! Przepis na energetyczne kulki
Przepis na włoską kanapkę
Składniki:
- 2 kromki chleba (np. bagietki włoskiej lub chleba ciabatta),
- 4 plastry prosciutto,
- 2 plastry sera mozzarella,
- kilka plasterków pomidora,
- Kilka listków rukoli,
- oliwki czarne lub zielone, pokrojone na pół,
- sos z zielonego pesto.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku przygotowujemy wszystkie składniki, krojąc je na cienkie plasterki. Dzielimy chleb na połowę, aby otrzymać dwie kromki. Jeśli używamy długiej bagietki, kroimy ją na pół wzdłuż.
Zobacz też:
Przepis na pieczone nogi z kurczaka
Na jednej połowie chleba rozkładamy plasterki wędliny, sera i warzyw według własnego uznania. Możemy dodać dodać dodatkowe składniki, które lubimy. Przykrywamy kanapkę drugą połową chleba.
Zobacz też:
Cynamon – jak działa na włosy? Przepis na maseczkę cynamonową do włosów
Rozgrzewamy opiekacz lub patelnię grillową. Umieszczamy kanapkę na grillu lub opiekaczu i delikatnie dociskamy, aby składniki ładnie się połączyły i chleb zyskał chrupiącą konsystencję. Grillujemy kanapkę przez około 3-5 minut, aż ser zacznie się topić, a chleb będzie lekko zrumieniony.
Zobacz też:
Przepis na biszkopt z galaretką i owocami
Ostrożnie wyjmujemy kanapkę z grillu lub opiekacza i odstawiamy na chwilę, aby lekko przestygła. Następnie kroimy kanapkę na połówkę i podajemy na talerzu.