Przepis na lasagne

Lasagne to tradycyjna potrawa na włoski obiad lub kolację. Jest pyszna, pełna aromatów, a dobrze zrobiona rozpływa się w ustach. Jak zrobić najlepszą lasagne samodzielnie w domu? Przedstawiamy przepis.
Zobacz też:
Przepis na ryż zapiekany z jabłkami
Przepis na lasagne
Składniki:
- 15 płatów lasagne,
- 150 g tartego parmezanu,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 cebula,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 marchewka,
- 150 g boczku,
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
- 1 szklanka białego lub czerwonego wina,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 szklanka gorącego bulionu,
- 400 g passaty pomidorowej,
- 4 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- 650 ml mleka,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z kalafiora
Przygotowanie:
Cebulę i startą marchewkę siekamy w drobną kosteczkę, a marchewkę ścieramy na tarce. Następnie warzywa podsmażamy na patelni z oliwą z oliwek. Ustawiamy je na boku patelni. Z drugiej strony podsmażamy delikatnie boczek i łączymy go z warzywami.
Na patelnię z warzywami i boczkiem wykładamy mięso mielone i dokładnie podsmażamy, aż zmieni kolor. Następnie wlewamy na to wino i gotujemy przez 3 minuty. Po tym czasie mięso zalewamy bulionem i koncentratem pomidorowym.
Całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Następnie dodajemy passate pomidorową. Mieszamy i przykrywamy. Zmniejszamy ogień i całość gotujemy około 2 godziny.
W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. Na samym początku w średnim garnku roztapiamy masło, do którego dodajemy mąkę. Smażymy przez około 2 minuty, ale pamiętając o ciągłym mieszaniu.
Po tym czasie stopniowo dodajemy mleko, ale ciągle mieszając. Gdy sos będzie gładki gotujemy go jeszcze kilka minut na małym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy go z kuchenki, doprawiamy go solą i gałką muszkatołową i mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza i ustawiamy go na tryb ”góra-dół”. W międzyczasie naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Następnie wylewamy na dnie odrobinę sosu beszamelowego, a na to nakładamy płatki lasagne. Oblewamy je sosem mięsno-pomidorowym i polewamy beszamelem, który obsypujemy parmezanem. Powtarzamy układanie warstw, aż nie skończą się składniki (powinny wyjść 4).
Lasagne pieczemy około 45 minut. Gotowe!