5 składników, które powinny znaleźć się w Twojej diecie - Piekniejsze.pl

5 składników, które powinny znaleźć się w Twojej diecie

Zrównoważona dieta to podstawa dobrego zdrowia. Wybierając składniki do codziennych posiłków, warto kierować się nie tylko ich smakiem, ale przede wszystkim wartością odżywczą. Oto pięć uniwersalnych składników, które powinny stanowić stały element Twojego codziennego menu.
fot. materiał partnera / adobestock

1. Warzywa liściaste

Zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, jarmuż czy sałata są niezwykle zdrowe. Bogate w witaminy A, C, K, foliany, dodatkowo dostarczają organizmowi błonnika, który wspomaga trawienie. W zielonych warzywach jest też mnóstwo antyoksydantów. Antyoksydanty są substancjami, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki to cząsteczki które mogą uszkadzać komórki i przyczyniać się do procesów starzenia.

2. Orzechy i nasiona

Orzechy, takie jak migdały, orzechy włoskie czy nerkowca, są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, białka i witaminy E. Natomiast nasiona, jak chia czy siemię lniane, dostarczają kwasów z rodziny omega-3, błonnika i cennych antyoksydantów. Mogą być dodawane do sałatek, koktajli czy jedzone jako przekąska. Są kaloryczne, więc jeśli masz problemy z nadmierną masą ciała, jedz je z umiarem. Warto jednak z nich nie rezygnować z nich w diecie. W odpowiedniej ilości, mogą nawet sprzyjać redukcji masy ciała, nie wspominając o ich pozytywnym wpływie na zdrowie.

3. Pełnoziarniste produkty

Zboża pełnoziarniste, takie jak kasza gryczana, quinoa, brązowy ryż czy pełnoziarnisty makaron, są bogate w błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak żelazo, magnez czy cynk. Zboża wspierają układ trawienny, zapewniają uczucie sytości na dłużej i pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Znajdujący się w nich błonnik pokarmowy ma wiele korzyści dla organizmu – pomaga regulować stężenie cukru we krwi, poziom cholesterolu oraz pobudza układ trawienny.

4. Białko

Białko jest niezbędnym składnikiem budulcowym naszych komórek. Jest ono bardzo ważne w diecie osób aktywnych, stosunkowo niewiele mówi się jednak o jego roli w diecie seniorów. Z wiekiem dochodzi do zaniku mięśni, dlatego białko jest niezwykle ważnym składnikiem w diecie, bo jest ich podstawowym budulcem. Mięso oraz drób to najbardziej znane źródła białka, ale istnieje też wiele roślinnych źródeł tego składnika. Należą do nich rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca, groch, soczewica, soja czy fasola. Są one doskonałą alternatywą dla osób, które poszukują roślinnych źródeł białka.

5. Zdrowe tłuszcze

Tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale kluczem jest wybór tych, które będą wspomagać nasze zdrowie. Oliwa z oliwek, awokado, olej lniany czy olej z orzechów włoskich są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają funkcjonowanie serca, mózgu i układu krążenia.Bardzo ważne są też ryby, które są źródłem kwasów z rodziny omega-3. Jeśli jesteś na diecie roślinnej- wegańskiej lub wegetariańskiej, warto włączyć do diety suplementy z kwasami omega-3, na przykład Naturell.

Suplementy Naturell – ważny element zdrowego życia

Suplementy Naturell zainspirowała potężna, czysta szwedzka natura. Ich celem jest dostarczenie Ci dokładnie tego, czego potrzebuje Twój organizm, w najwyższej możliwej jakości. W ofercie Naturell znajdziesz zarówno klasyczne witaminy dla kobiet, witaminy dla mężczyzn, jak i najmłodszych, składniki mineralne czy naturalne ekstrakty roślinne o udowodnionym działaniu.

Naturell stawia na metylowane-aktywne, organiczne i naturalne składniki w swoich suplementach. Na wielu produktach znajdziesz też informację o tzw. czystym składzie. Oznacza to, że produkty nie zawierają składników wypełniających, barwników oraz konserwantów syntetycznego pochodzenia.

  1. Bienkiewicz M., Bator E., Bronkowska M.: Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl Hig Epidemiol. 96(1), 57-63. 2015.
  2. Normy żywienia dla populacji polskiej i jej zastosowanie 2020, https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/normy_zywienia_2020web.pdf [dostęp 02.09.2023]
  3. Shen S, Gong C, Jin K, Zhou L, Xiao Y, Ma L. Omega-3 Fatty Acid Supplementation and Coronary Heart Disease Risks: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Clinical Trials. Front Nutr. 2022;9:809311. Published 2022 Feb 3. doi:10.3389/fnut.2022.809311
  4. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/protein/
  5. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.