Przepis na cannelloni ze szpinakiem i mascarpone

Szukasz pomysłu na bezmięsny obiad? Wypróbuj przepis na cannelloni ze szpinakiem i mascarpone!
Zobacz też: Pomysł na szybki obiad. Makaron z brokułami i kurczakiem
Przepis na cannelloni ze szpinakiem i mascarpone
Składniki
- świeży szpinak – 250 g
- mascarpone – 250 g
- drobno posiekana cebula – 1 szt
- posiekany czosnek – 2 ząbki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- sól – ½ łyżeczki
- pieprz – ¼ łyżeczki
- gałka muszkatołowa – 1 /4 łyżeczki
- makaron cannelloni – 8-10 płatków
- sos pomidorowy – 500 ml
- starty parmezan – 100 g
Przygotowanie
Na patelnię wlej oliwę z oliwek i na a średnim ogniu podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj szpinak i smaż, aż zmięknie. Po podsmażeniu odstaw do ostygnięcia. W dużej misce połącz mascarpone z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj ostudzony szpinak i wymieszaj.
Napełnij cannelloni przygotowanym nadzieniem i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Polej sosem pomidorowym na wierzch cannelloni. Posyp parmezanem i piecz w piekarniku przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smacznego!
Zobacz też: Pomysł na szybki obiad. Zapiekanka z boczkiem i brokułami w sosie beszamelowym