Pomysł na pyszną kolację! Smażona mozzarella z pomidorami i pesto

Brakuje Ci pomysłów na kolację, dlatego często rezygnujesz z jej przyrządzania? Dzisiaj przychodzimy z przepisem na pyszną i szybką w wykonaniu kolację po włosku!
Zobacz też: Pomysł na pyszną kolację! Pieczony Camembert z miodem i tymiankiem
Smażona mozzarella z pomidorami i pesto
Składniki
- pomidor – 1 szt
- mozzarella – 1 kulka
- jajko – 1 szt
- bułka tarta – pół szklanki
- oregano i sól, – do smaku
- Pesto: listki świeżej bazylii – 60 g, czosnek – 2 ząbki, orzeszki piniowe – 35 g, starty parmezan – 60 g, oliwa z oliwek – 70 ml
Przygotowanie
Zrób domowej roboty pesto: umyj i osusz bazylię. Zmiksuj ją wraz z czosnkiem w blenderze. Dodaj orzechy, parmezan i miksuj dalej. Dodaj oliwę. Dopraw do smaku. Wymieszaj.
Pokrój pomidora na dość grube plastry. Połącz bułkę tartą połową łyżki oregano i szczyptą soli. Na talerzu rozbełtaj jajko widelcem. Pokrój ser mozarella na grube plastry. Zamocz je w jajku, a następnie w bułce tartej z przyprawami i znów w jajku.
Smaż je na oleju – po 30 sekund z każdej strony. Nakładaj mozzarellę warstwowo na pomidorach. Na koniec polej wszystko świeżym pesto. Udekoruj bazylią.
Smacznego!
Zobacz też: 5 pomysłów na różnorodne kolacje na ciepło!