Obłędna zupa krem z zielonym groszkiem i chrupiącym bekonem

Zupy krem to idealne danie na jesienne dni, kiedy zaczyna robić się chłodniej, a my szukamy czegoś rozgrzewającego, pożywnego i pełnego smaku. Są niezwykle wszechstronne, a liczba kombinacji składników praktycznie nie ma końca. Dzięki różnym warzywom, ziołom i przyprawom można stworzyć niezliczone wersje! Dziś przychodzimy z przepisem na obłędną zupę krem z zielonym groszkiem i chrupiącym bekonem!
Zobacz też: Przepis na włoskie pesto orzechowe z Ligurii. Rozkoszuj się Pesto di Noci
Zupa krem z zielonym groszkiem i bekonem
Składniki
- 500 g mrożonego zielonego groszku
- 150 g bekonu (pokrojony w małe kawałki)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków mięty
- grzanki lub chrupiący chleb
Przygotowanie
Na patelni skropionej oliwą z oliwek podsmaż kawałki bekonu. Gdy będą chrupiące zdejmij z patelni i przełóż na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę do uzyskania lekko złocistego koloru. Dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę.
Do garnka dodaj groszek i zalej bo warzywnym bulionem. Dodaj podsmażoną cebulę i czosnek i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Gdy groszek będzie miękki, zdejmij zupę z ognia i zmiksuj całość na gładki krem.
Dodaj odrobinę śmietanki, dopraw solą i pieprzem, a także dodaj kilka listków święzej mięty.
Po nałożeniu zupy krem do miseczek posyp bekonem na wierzchu. Podawaj z grzankami lub chrupiącym pieczywem.
Smacznego!
Zobacz też: Zupa krem z kalafiora z serkiem topionym