Obłędna zupa  krem z zielonym groszkiem i chrupiącym bekonem - Piekniejsze.pl

Obłędna zupa  krem z zielonym groszkiem i chrupiącym bekonem

Przepis na zieloną zupę krem z bekonem!

Zupy krem to idealne danie na jesienne dni, kiedy zaczyna robić się chłodniej, a my szukamy czegoś rozgrzewającego, pożywnego i pełnego smaku. Są niezwykle wszechstronne, a liczba kombinacji składników praktycznie nie ma końca. Dzięki różnym warzywom, ziołom i przyprawom można stworzyć niezliczone wersje! Dziś przychodzimy z przepisem na obłędną zupę krem z zielonym groszkiem i chrupiącym bekonem!

Zobacz też: Przepis na włoskie pesto orzechowe z Ligurii. Rozkoszuj się Pesto di Noci

Zupa krem z zielonym groszkiem i bekonem

Składniki 

  • 500 g mrożonego zielonego groszku
  • 150 g bekonu (pokrojony w małe kawałki)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego 
  • 200 ml śmietanki 30% 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków mięty 
  • grzanki lub chrupiący chleb 

Przygotowanie

Na patelni skropionej oliwą z oliwek podsmaż kawałki bekonu. Gdy będą chrupiące zdejmij z patelni i przełóż na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.  Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę do uzyskania lekko złocistego koloru. Dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę.

Do garnka dodaj groszek i zalej bo warzywnym bulionem. Dodaj podsmażoną cebulę i czosnek i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Gdy groszek będzie miękki, zdejmij zupę z ognia i zmiksuj całość na gładki krem. 

Dodaj odrobinę śmietanki, dopraw solą i pieprzem, a także dodaj kilka listków święzej mięty. 

Po nałożeniu zupy krem do miseczek posyp bekonem na wierzchu. Podawaj z grzankami lub chrupiącym pieczywem. 

Smacznego! 

Zobacz też: Zupa krem z kalafiora z serkiem topionym

Na czasie

Brak danych.