Obłędna fit Panna cotta

Nawet będąc na diecie, trudno całkowicie oprzeć się pokusie zjedzenia czegoś słodkiego. To naturalne, a jednocześnie całkiem w porządku, o ile zachowujemy umiar i wybieramy zdrowsze alternatywy. Dziś przychodzimy z przepisem na obłędna fit Panna cottę!
Zobacz też: Fit chipsy z buraka i marchewki
Fit Panna cotta
Składniki
- mleko migdałowe – 240 ml
- jogurt grecki – 240 ml
- miód – 2-3 łyżki
- ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
- żelatyna – 1 łyżka
- woda – 2-3 łyżki
- świeże lub mrożone truskawki – 1 szklanka
Przygotowanie
W małej miseczce wymieszaj żelatynę z wodą i odstaw na 5-10 minut, aby napęczniała. W małym garnuszku podgrzej mleko migdałowe na średnim ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj miód i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
Dodaj napęczniałą żelatynę do ciepłego mleka i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na kilka minut do lekkiego ostudzenia. Dodaj jogurt grecki i wymieszaj. Przelej przygotowaną masę do miseczek lub małych szklaneczek. Wstaw do lodówki na min. 4 godziny.
Przygotuj sos truskawkowy. Rozmroź truskawki. Przełóż je do małego garnka, dodaj 1 łyżkę miodu. Gotuj truskawki na średnim ogniu, aż zmiękną i zaczną się rozpadać (ok. 5-7 minut). Odstaw, aby sos wystygł.
Tak przygotowany sos nałóż na wierzch deseru tuż przed podaniem.
Smacznego!
Zobacz też: Domowe fit Rafaello. Skradnie Twoje serce!