Kobiecy wieczór. 5 przepisów na zdrowe przekąski

Babski wieczór to jeden z lepszych pomysłów na spędzenie czasu z przyjaciółką. Oprócz napoi alkoholowych i zabaw, warto zjeść coś dobrego. Przedstawiamy przepisy na 5 przekąsek, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zapraszamy!
#1 Ślimaczki z bazylią
Składniki:
- arkusz świeżego ciasta francuskiego,
- duży pęczek świeżej bazylii,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- kilka łyżek oleju rzepakowego,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Listki bazylii wkładamy do pojemnika i polewamy je sokiem z cytryny i olejem rzepakowym. Następnie wyciskamy do tego czosnek. Całość blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy pastą z bazylii. Następnie kroimy je na paski i zawijamy w ślimaczki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 20 minut. Gotowe!

#2 Tartinki z serkiem i łososiem
Składniki:
- 100 g mąki pszennej,
- 50 zimnego masła,
- 1 żółtko,
- duża szczypta soli,
- spora garść natki pietruszki,
- 100 g wędzonego łososia,
- 150 g kremowego serka np. Almette,
- czarne oliwki.
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej sól oraz zimne masło. Rozgniatamy ciasto na kruszonkę. Wsypujemy pietruszkę i żółtko. Całość mieszamy i zagniatamy. Formujemy ciasto w kulkę i wkładamy do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je, wyciskamy szklanką kółka i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Następnie na krążki wykładamy serek Almette, a na niego pokrojone plastry łososia. Jeśli lubicie możecie również dodać na wierzch kilka czarnych oliwek.

#3 Tortilla z tuńczykiem
Składniki:
- opakowanie tortilli pszennych,
- puszka tuńczyka,
- puszka kukurydzy,
- 3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy tuńczyka z puszki, którego rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy do niego odsączoną kukurydzę z puszki, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy, aby powstała gładka masa. Następnie placki smarujemy pastą z tuńczyka i zawijamy. Następnie kroimy na małe paski. Gotowe!

#4 Pasta z awokado
Składniki:
- 2 awokado,
- pomidor,
- cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka majonezu,
- 2 łyżki szczypiorku
- sok z cytryny,
Przygotowanie:
Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy na drobną kostkę. Cebulę i szczypiorek siekamy na drobne kawałki. Następnie całość ze sobą mieszamy, dodając majonez, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy z bagietką lub krakersami.

#5 Paluszki serowe
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 15 dag sera żółtego,
- szczypta papryki ostrej,
- szczypty papryki słodkiej,
- szczypta soli,
- jedno jajki,
- szczypta sezamu.
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce. Rozkładamy na nim ser żółty, który doprawiamy papryką ostrą i słodką oraz szczyptą soli. Zawijamy i kroimy na pół. Następnie smarujemy wierzch ciasta jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
