Kawa o smaku batona "Snickers". Idealna na wrześniowe popołudnie! - Piekniejsze.pl

Kawa o smaku batona “Snickers”. Idealna na wrześniowe popołudnie!

Wypróbuj ten przepis na pyszną, słodką kawę mrożoną o smaku Snickersa. Ten napój doda Ci osłody w gorszy dzień!
Kawa o smaku batona “Snickers”. Idealna na wrześniowe popołudnie! /fot. pexels

Oto przepis na kawę lub smak batona Snickers. Słodka, karmelowa propozycja idealnie sprawdzi się właśnie we wrześniu, kiedy zbliżający się koniec lata sprawia, że szukamy czegoś, co osłodzi nam popołudnie.

Zobacz też: 5 nawyków, dzięki którym lepiej wykorzystasz dzień!

Składniki

  • 1 filiżanka kawy (ok. 240 ml)
  • 2 łyżeczki syropu karmelowego
  • 1 łyżeczka syropu czekoladowego
  • 1 łyżeczka kremu orzechowego
  • Bita śmietana
  • Posiekane orzeszki ziemne (opcjonalnie)
  • Wiórki czekoladowe (opcjonalnie)

Przygotowanie

Zaczynamy od parzenia kawy. Możesz wykorzystać ulubiony sposób parzenia, np. ekspres, kawiarkę, czy filtr. Najlepiej, jeśli ​​kawa jest świeżo zmielona i odpowiednio przygotowana do parzenia.

Wlej przygotowaną kawę do kubka.

Dodaj 2 łyżeczki syropu karmelowego do kubka z kawą. Syrop karmelowy doda słodyczy i karmelowego smaku, który jest charakterystyczny dla batona Snickers. Następnie dodaj 1 łyżeczkę syropu czekoladowego do kubka. To nada kawie smaku czekolady, którą polany jest batonik. Teraz dodaj 1 łyżkę kremu orzechowego do kubka. Krem orzechowy jest istotnym elementem batona Snickers – bez orzechów ani rusz!

Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki w kubku, aby połączyć syropy i krem ​​orzechowy z kawą.

Na wierzchu napoju możesz dodać bitej śmietany. Śmietana nada kawie kremowej konsystencji i zadziała podobnie jak nugat w batonie Snickers.

Jeśli chcesz, posyp kawy posiekanymi orzeszkami ziemnymi i wiórkami czekoladowymi, aby uzyskać jak najlepszą kopię batona Snickers. Możesz także dodać kostkę lodu, jeśli chcesz kawę mrożoną. Gotowe!

Zobacz też: Kawa frappe na ciepłe dni!

Na czasie

Brak danych.