Jak przygotować kawę mrożoną jak z kawiarni? - Piekniejsze.pl

Jak przygotować kawę mrożoną jak z kawiarni?

Im cieplej, tym chętniej zamieniamy klasyczną, ciepłą kawę na jego mrożoną wersję. Zobacz, jak przygotować kawę mrożoną w domu.
Kawa mrożona / fot. pexels
Kawa mrożona / fot. pexels

Kawa mrożona to świetna alternatywa dla klasycznego, gorącego napoju. Sprawdzi się przede wszystkim w upalne dni. Na zewnątrz robi się coraz cieplej, warto więc dowiedzieć się, jak można przygotować ten orzeźwiający napój w domu.

Do przygotowania najbardziej podstawowej wersji mrożonej kawy nie potrzeba wielu składników – miłośnicy tego napoju na pewno znajdą je w swojej kuchni. Najprostszy wariant to frappe. Aby przygotować taką kawę, wystarczy, że wsypiemy do wysokiej szklanki dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zalejemy 50 ml zimnej wody. Całość należy zmiksować blenderem aż do momentu uzyskania piany. Na koniec dodajemy kostki lodu, które jeszcze bardziej schłodzą napój. Opcjonalnie na etapie blendowania można dodać cukier.

Możemy również przygotować mrożoną kawę z mlekiem

Jak przygotować smaczną i warstwową kawę?

Składniki:

  • 50 ml espresso
  • kilka kostek lodu
  • 100 ml zimnego mleka
  • opcjonalnie: gałka lodów śmietankowych lub bita śmietana

Do wysokiej szklanki wypełnionej kostkami lodu wlewamy zimne mleko. Następnie zanurzamy w szklance łyżeczkę (wypukłą stroną do góry) i cienkim strumieniem wlewamy kawę. Dzięki temu kawa będzie miała dwie warstwy – czarną na spodzie, a białą na górze. Gotowy napój możemy udekorować bitą śmietaną lub lodami – dzięki temu będzie słodszy.

>