Fit deser a’la Kinder Bueno

Bywa, że mimo przebywania na diecie nachodzi nas ochota na “coś słodkiego”. Wówczas warto znać choćby kilka przepisów na fit desery, dzięki którym zaspokoimy swoje zapotrzebowanie na odrobinę słodyczy. Z takim przepisem jak ten poniżej nie będziesz miała później wyrzutów sumienia!
Zobacz też: Przepis na fit nutellę!
Fit deser a’la Kinder Bueno
Składniki
Ciasto
– 1 szklanka migdałów
– 1 szklanka daktyli, namoczonych przez 15 minut w gorącej wodzie
– 2 łyżki kakao
Nadzienie
– 1 szklanka orzechów laskowych, namoczonych przez noc
– 1/4 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego, kokosowego)
– 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa
– 100g gorzkiej czekolady
– 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie
Ciasto
W blenderze zmiel drobno migdały. Dodaj odcedzone daktyle i kakao. Zblenduj. Przelej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Przełóż do lodówki.
Nadzienie
Wysusz orzechy laskowe po namoczeniu i umieść je w blenderze. Dodaj mleko roślinne, syrop klonowy lub miód oraz ekstrakt waniliowy. Zblenduj.
Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki. Rozsmaruj równomiernie przygotowane nadzienie orzechowe na wierzchu ciasta. Ponownie umieść w lodówce, aby nadzienie się stężało.
Polewa
W garnku na małym ogniu rozpuść gorzką czekoladę wraz z olejem kokosowym, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Zdejmij z ognia i lekko ostudź.
Wyjmij deser z lodówki. Polej go przygotowaną polewą czekoladową. Ponownie przełóż deser do lodówki na około godzinę.
Smacznego!
Zobacz też: Tym deserem skradniesz serca gości! Przepis na przepyszny sernik z ricottą i malinami