Domowy sos malinowy do deserów, ciast i mięsa
Malina jest owocem pełnym witamin i wartości odżywczych. Cudownie smakuje w swojej oryginalnej postaci, choć skutecznie urozmaica również wszelkie desery, jak i dania wytrawne!
Dziś przychodzimy z przepisem na przepyszny domowy sos malinowy, który idealnie sprawdzi się do deserów, ciast, naleśników i mięs! Dla prawdziwych smakoszy malin, idealny do wyjadania łyżeczką prosto ze słoiczka!
Zobacz też: Serniczki malinowe bez pieczenia
Sos malinowy
Składniki
maliny – 350 g
woda – 60 ml
sok z cytryn – 1 łyżka
cukier – 1 łyżka
Przygotowanie
Wymyj maliny i przesyp do garnuszka. Wlej wodę, sok z cytryny i dodaj cukier. Wymieszaj.
Zagotuj i zmniejsz moc palnika. Gotuj, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudź i polej po słodkościach lub mięsie!
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na żeberka w sosie miodowo-musztardowym