Domowy baton crunchy z owocami. Pysznie i zdrowo! - Piekniejsze.pl

Domowy baton crunchy z owocami. Pysznie i zdrowo!

Pyszny i zdrowy baton crunchy z owocami!

Masz ochotę na coś słodkiego, choć jesteś na diecie? Szukasz przepisu na przygotowanie kilkudniowych przekąsek? Przygotuj domowe batony crunchy z ulubionymi owocami! 

Zobacz też: Fit pasta o smaku Raffaello. Idealna na kanapki i naleśniki!

Baton crunchy z owocami

Składniki ( na 8-10 batonów)

  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 1/2 szklanki orzechów (np. migdały, orzechy włoskie, laskowe – pokrojone na mniejsze kawałki)
  • 1/4 szklanki suszonych owoców (np. rodzynki, suszone morele, żurawina)
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki wody 

Przygotowanie

W misce połącz płatki owsiane, pokrojone orzechy, suszone owoce i cynamon. W małym garnku podgrzej miód i olej kokosowy na małym ogniu. Gdy masa będzie płynna, przelej ją do suchych składników, dokładnie mieszając.

Przygotuj formę wyłożoną papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy i równomiernie ją rozprowadź, mocno dociskając, aby batony były zwarty i trzymały się razem.
Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. 

Gdy batony będą zarumienione odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrój na równe kawałki.

Smacznego!

Zobacz też: Fit tarta z budyniem i truskawkami

Na czasie

Brak danych.