Domowy baton crunchy z owocami. Pysznie i zdrowo!

Masz ochotę na coś słodkiego, choć jesteś na diecie? Szukasz przepisu na przygotowanie kilkudniowych przekąsek? Przygotuj domowe batony crunchy z ulubionymi owocami!
Zobacz też: Fit pasta o smaku Raffaello. Idealna na kanapki i naleśniki!
Baton crunchy z owocami
Składniki ( na 8-10 batonów)
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki orzechów (np. migdały, orzechy włoskie, laskowe – pokrojone na mniejsze kawałki)
- 1/4 szklanki suszonych owoców (np. rodzynki, suszone morele, żurawina)
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1/4 szklanki wody
Przygotowanie
W misce połącz płatki owsiane, pokrojone orzechy, suszone owoce i cynamon. W małym garnku podgrzej miód i olej kokosowy na małym ogniu. Gdy masa będzie płynna, przelej ją do suchych składników, dokładnie mieszając.
Przygotuj formę wyłożoną papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy i równomiernie ją rozprowadź, mocno dociskając, aby batony były zwarty i trzymały się razem.
Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
Gdy batony będą zarumienione odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrój na równe kawałki.
Smacznego!
Zobacz też: Fit tarta z budyniem i truskawkami