Dieta przy niedoczynności tarczycy. Jakich zasad należy przestrzegać?
Niedoczynność tarczycy to stan, w którym nasza tarczyca nie produkuje wystarczającej ilości hormonów. Na tą chorobę chorują miliony ludzi na całym świecie. Skutki i objawy są dość uciążliwe w funkcjonowaniu, lecz da się je złagodzić odpowiednią dietą.
Co jest kluczem do równowagi?
Każda osoba chorująca na niedoczynność tarczycy powinna pamiętać o jodzie. Możemy go znaleźć w rybach, szczególnie w dorszu i makreli, owocach morza czy algach. Należy jednak kontrolować jego ilość, gdyż nadmiar jodu również jest szkodzący.
W konwersji hormonów tarczycy pomaga także selenium. Możemy go znaleźć w orzechach brazylijskich, nasionach słonecznika, mięsie drobiowym oraz rybach.
Przeczytaj także: Dieta bezglutenowa. Co można, a czego nie?
Czego unikać w diecie?
Warzywa krzyżowe, czyli brokuły, kalafior, kapusta i brukselka, mogą jednak zaburzać pracę tarczycy. Ich spożywanie nie jest zakazane przy niedoczynności tarczycy, lecz powinno pozostać umiarkowane. Dodatkowo unikaj przetworzonej żywności, glutenu i soi.
Przeczytaj także: Dieta przy anemii. Co ją wyróżnia?