Sycące spaghetti z bazyliowym pesto. Poznaj przepis!
To danie nie tylko smakuje wybornie, ale również dostarcza mnóstwo składników odżywczych. Poznaj przepis na pyszne spaghetti!

Składniki
- 250g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
- 2 cukinie, pokrojone w plasterki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 żółta papryka, pokrojona w paski
- 1 duża marchew, pokrojona w cienkie paski lub starta na tarce
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- 2 szklanki świeżej bazylii
- 1/4 szklanki orzechów piniowych
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przeczytaj także: Makaron tagiatelle ze szparagami, brokułami i ciecierzycą. Poznaj szybki przepis!
Krok po kroku
- W dużym garnku gotuj makaron spaghetti według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Po ugotowaniu odcedź makaron, ale zachowaj około 1/2 szklanki wody gotowania makaronu.
- W blenderze lub malakserze umieść bazylię, orzechy piniowe, starty parmezan, czosnek, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli i pieprzu. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy z oliwek, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
- Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj pokrojone cukinie, paprykę i marchew. Smaż warzywa na średnim ogniu przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż staną się miękkie, ale nadal chrupiące. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Do patelni z warzywami dodaj ugotowany makaron spaghetti i łyżkę lub dwie wody z gotowania makaronu. Wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Dodaj przygotowane pesto z bazylii do mieszanki makaronu i warzyw. Delikatnie wymieszaj, aby całość była równomiernie pokryta sosem.
- Przełóż makaron z warzywami i pesto do głębokich talerzy. Posyp dodatkowym startym parmezanem i świeżą bazylią, jeśli masz.
Przeczytaj także: Pomysł na szybki obiad. Makaron z brokułami i kurczakiem