Przepis na ciasto piernikowe

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, czyli magiczny czas w roku. To idealna okazja, aby wypróbować przygotowania niektórych świątecznych dań. Przedstawiamy przepis na najlepsze ciasto piernikowe!
Zobacz też:
Przepis na ciasto piernikowe
Składniki:
- 125 g masła,
- 2 jajka,
- 100 g cukru,
- 250 ml mleka,
- 420 g mąki pszennej,
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki kakao,
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika,
- 1 słoik dżemu.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku formę na ciasto wysmarowujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie odstawiamy ją na chwilę na bok. Do dużej miski wsypujemy mąkę z sodą, kakao i przyprawą korzenną.
Zobacz też:
Przepis na świąteczny grzaniec
W osobnej miseczce ucieramy masło z cukrem na jednolitą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i całość ubijamy mikserem. Następnie dodajemy mleko i mąkę i ponownie miksujemy. Na sam koniec dodajemy dżem i miksujemy ponownie.
Ciasto przelewamy do formy. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50-60 minut. Gotowe!