Co jeść, aby mieć piękne włosy?

Wiele z nas boryka się z problemem matowych, suchych, źle odżywionych włosów. Często jest tak, że nawet najlepsza pielęgnacja to za mało, a kosmyki wymagają odżywienia również od środka. Wówczas warto przyjrzeć się swojej diecie i sprawdzić, czy na pewno dostarczamy włosom wystarczająco składników odżywczych.
Zobacz też: Jak dbać o suche włosy? Nawilżająca maseczka domowej roboty
To, co jemy ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, zdrowie i wygląd. Nieprawidłowa dieta może doprowadzić do różnych schorzeń, osłabienia układu odpornościowego i pogorszenia kondycji skóry, włosów czy paznokci. Aby cieszyć się bujną, błyszczącą fryzurą, powinnyśmy przyjrzeć się temu, co mamy na talerzu.
Co należy włączyć do diety, aby mieć piękne włosy?
W diecie warto uwzględnić produkty, które zawierają dużo krzemu, miedzi oraz białka. Dobrze również zaopatrzyć organizm w witaminy, które służą włosom – przede wszystkim witaminy A, E oraz witaminy z grupy B.
Dużą ilość witaminy E znajdziemy w jajkach kurzych, orzechach, warzywach zielonych i pieczywie pełnoziarnistym. Produkty bogate w witaminę A to: brokuły, marchewka, kapusta, pomidory oraz pomarańcze. Witaminy z grupy B znajdziemy w otrębach oraz makaronach i pieczywie pełnoziarnistym.
Nieprawidłowa dieta może również doprowadzić do wypadania włosów. Kiedy borykamy się z tym problemem, warto jeść duże ilości warzyw i owoców. Świetnie sprawdzi się marchew, dynia, fasola szparagowa, morele oraz brzoskwinie – są bowiem cennym źródłem beta-karotenu, który wzmacnia zarówno włosy, jak i cebulki włosowe.