Zwracając się ku naturze - Piekniejsze.pl

Zwracając się ku naturze

Ziarna kakaowca
Ziarna kakaowca, fot. pixabay

Kakao pite z mlekiem i łyżeczką czy dwiema cukru większość z nas zna od najmłodszych lat. Sprowadził je do Europy Krzysztof Kolumb który podejrzewam nie bardzo zdawał sobie sprawę z jego licznych właściwości. Lista jest naprawdę imponująca …

Kakao – charakterystyka:

  • Kakao ma zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
  • Jest bogatszym źródłem wielu składników odżywczych. Zawiera np największą koncentrację antyoksydantów które to chronią one nas przed wolnymi rodnikami a zatem przeciwdziałają starzeniu.
  • Zwiera rownież tak duże ilości żelaza, że bez problemu jest w stanie zaspokoić nań dzienne zapotrzebowanie organizmu. Przypominać nie trzeba, że właściwy poziom żelaza to gwarant uniknięcia anemii.
  • Podnosi poziom serotoniny (hormonu szczęścia) w mózgu pomaga więc w walce ze stresem i depresją
  • Surowe kakao to również kwasy tłuszczowe Omega-6, witaminę C oraz PEA – jest ona produkowana w naszym organizmie, kiedy jesteśmy zakochani, pomaga także zwiększyć czujność i poprawić skupienie.
  • Ziarna kakaowca zawierają dużo chromu który jest ważnym minerałem pomagającym utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi.

 

Ciekawostka. By nie zabijać tego co może nam zaoferować kakao najlepiej jest je spożywać bez mleka i cukru dosładzając ewentualnie miodem. 

Ma wyrazistą ciemną barwę i nie zawiera tak powszechnie stosowanych wypełniaczy. Polecam