Dlaczego warto płakać?

Płacz występuje zazwyczaj, gdy jesteśmy smutni, rozgniewani lub prawdziwie szczęśliwi. To proces nieracjonalny, gdyż nie zastanawiamy się nad nim. Po prostu z oczu lecą łzy. Wielu z nas doświadczyło na pewno sytuacji, w której gdy płakaliśmy, a ktoś próbował nas uspokoić powtarzał ,,no już nie płacz, będzie dobrze”. To bardzo szkodliwe zdanie, z którego nawet nie zdajemy sobie sprawy. Może ono sprawić, że zaczniemy czuć wstyd przed wylewaniem łez, a proces ten ma wiele korzyści. Dlaczego warto płakać?
Dlaczego warto płakać?
Istnieją zazwyczaj trzy typu płaczu. Jest to:
- płacz spowodowany smutkiem,
- płacz spowodowany gniewem,
- płacz spowodowany radością.
Niestety płacz szczęścia spotykany jest bardzo rzadko. Najczęściej płaczemy, gdy przytrafi nam się coś smutnego w życiu lub gdy coś nas rozzłości. Pamiętajmy, że bez względu na to z jakiego powodu zbiera nam się na płacz – róbmy to i nie powstrzymujmy go. Jest to zdarzenie bardzo potrzebne psychicznie.
#1 Rozładowanie napięcia
Oczywistym jest, że płacz rozładowuje zebrane w nas napięcie. Dzięki niemu zmniejsza się stres, a sytuacja, która go wywołała wydaje się być mniej szkodliwa niż myśleliśmy wcześniej.
#2 Ukojone emocje
Często, gdy czujemy nadchodzący płacz, jesteśmy rozchwiani emocjonalnie. Targają nami przeróżne uczucia, emocje oraz myśli. Gdy zaczniemy wylewać łzy wszystko to zaczyna się wycisza i uspakajać.
#3 Brak poczucia bezsilności
Często osoby, które płaczą, jako jeden z głównych powodów podają bezsilność. Łzy dodają jednak siły, a po płakaniu zaczynamy czuć się podbudowani i dostrzegamy, że mamy jednak zdolności, aby coś naprawić bądź zrobić.
#4 Powoduje szczęście
Udowodniono naukowo, że podczas płaczu nasz organizm wydziela endorfiny, czyli hormony szczęścia. Dlatego po nim czujemy się bardziej radośni i napełnieni pozytywną energią
#5 Jest zdrowy
Płacz jest bardzo zdrowy dla naszych oczu. Łzy zawierają substancje antybakteryjne i przeciwwirusowe, co zmniejsza ryzyko infekcji. Dodatkowo świetnie nawilża gałkę oczną, co minimalizuje uczucie swędzenia i pieczenia.