Czerwone wino – właściwości zdrowotne

Alkohol to używka, która znana jest od lat. Stosowany w nadmiarze może mieć bardzo negatywne właściwości, jednak niektóre jego rodzaje mogą wykazywać właściwości zdrowotne. Dlaczego warto pić czerwone wino z umiarem?
Zobacz też:
Czerwone wino – dlaczego wykazuje właściwości zdrowotne?
Czerwone wino od lat uznawane jest za jeden z najzdrowszych alkoholi. Wszystko dzięki wielu właściwościom zdrowotnym, które zostały udowodnione naukowo. Przede wszystkim osoby, które piją jego niewielkie ilości, ale regularnie i systematycznie:
- mają mniejszą ilość wolnych rodników,
- poprawiają pracę serca,
- wzmacniają układ odpornościowy.
Warto pamiętać, że wino czerwone jest także cennym źródłem potasu, magnezu i wapnia.
Zobacz też:
3 orzeźwiające drinki idealne na babski wieczór
#1 Czerwone wino = antyoksydant
Czerwone wino można uznać idealnym antyoksydantem, który zwalcza wolne rolniki. Wszystko dzięki temu, że podczas fermentacji wytwarzają się w nim polifenole, które dostarczają mnóstwo korzyści organizmowi. Przede wszystkim:
- hamują procesy zakrzepowe i lepiej zaopatrują serce w tlen,
- usprawniają przepływ krwi,
- sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu,
- zwalczają wolne rodniki,
- posiadają właściwości antynowotworowe.
Również dzięki antyoksydantom czerwone wino można uznać za niesamowity eliksir miłości. Związek ten potrafi zahamować proces starzenia się skóry, a dodatkowo nawilżyć ją oraz bardzo dobrze odżywić.
Zobacz też:
Królowa Elżbieta II nie żyje. Jak przygotować jej ulubiony drink?
#2 Czerwone wino = większa odporność organizmu
Mało osób również wie, jak dobrze działa czerwone wino na odporność organizmu. Przede wszystkim osoby, które regularnie piją je w umiarkowanych ilościach, rzadziej chorują. Zawarte w czerwonym winie flawonoidy, sprawiają że układ odpornościowy zostaje wzmocniony. Dodatkowo wykazują działanie antywirusowe i efektywnie przeciwdziałają infekcjom.