Właściwości oleju rzepakowego dla zdrowia człowieka - Piekniejsze.pl

Właściwości oleju rzepakowego dla zdrowia człowieka

Bogaty w dobroczynne składniki i ceniony od lat – olej rzepakowy tłoczony na zimno uchodzi za jeden z najzdrowszych olejów świata. Dlaczego warto sięgnąć po ten produkt i regularnie czerpać z jego dobrodziejstw? Jak w pełni wykorzystać jego potencjał i zdrowotne właściwości? Oto kilka praktycznych wskazówek!
fot. materiał partnera / unsplash.com

1. Oliwa północy – bogactwo kwasów nienasyconych

Olej rzepakowy bywa nazywany oliwą królestw północy z uwagi za swój skład, który zdaniem ekspertów zbliżony jest do oliwy z oliwek. Różni się jednak od śródziemnomorskiego produktu, zawiera m.in. więcej dobroczynnych kwasów omega-3. W składzie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno znajdziemy prawdziwe bogactwo substancji, które mogą okazać się sprzymierzeńcem w regulacji gospodarki tłuszczowej. Na uwagę zasługuje optymalna proporcja pomiędzy kwasami omega-3 i omega-6, a także obecność kwasów omega-9. Te zdrowe tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego działania organizmu, a dostarczane organizmowi wraz z dietą mają za zadanie zmniejszać stężenie złego cholesterolu we krwi oraz minimalizować ryzyko wystąpienia chorób związanych z jego wysokim poziomem – np. miażdżycy czy zawału mięśnia sercowego.

2. Profilaktyka chorób a olej rzepakowy

Liczne witaminy, dobroczynne sterole roślinne czy β-karoten sprawiają, że unikalny skład łączy w swoim działaniu liczne pro-zdrowotne walory. Obecność tłoczonego na zimno produktu w codziennym jadłospisie może z powodzeniem wspierać profilaktykę wielu chorób, nie tylko tych związanych z układem krążenia. Olej rzepakowy wpływa korzystnie na budowanie odporności oraz profilaktykę chorób nowotworowych (m.in. nowotworu piersi czy jelita grubego). Warto wybierać produkty tworzone przez niewielkie manufaktury i olejarnie, których oleje spożywcze powstają w oparciu składniki pozyskiwane z rodzimych upraw prowadzonych z poszanowaniem środowiska naturalnego. Dobrym przykładem może być manufaktura Olej z natury. Składniki zawarte w dostępnym w ofercie oleju rzepakowym tłoczonym na zimno wszechstronnie wspierają organizm: odpowiadają m.in. za aktywność układu immunologicznego czy regulację przepływu krwi przez naczynia wieńcowe.

3. Olej rzepakowy tłoczony na zimno jako naturalny antydepresant?

Nie od dziś wiadomo, że zbilansowany jadłospis i jakość spożywanych na co dzień produktów wpływają na nasze dobre samopoczucie – zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Unikalne połączenie składników sprawia, że naturalne oleje z rzepaku tłoczone na zimno zaskakują swoją wszechstronnością. Badania nad ich działaniem dowiodły, że regularne spożywanie oleju rzepakowego może przyczyniać się do łagodzenia stanów depresyjnych i lękowych. Warto uwzględnić je także w menu osób, które narażone są na ciągły stres, borykają się z nawracającym poczuciem niepokoju lub chcą wesprzeć swoje dobre samopoczucie poprzez odpowiednio dobrane składniki spożywcze. Z uwagi na swoje zalety, olej rzepakowy ma szansę stać się wartościowym i smakowitym uzupełnieniem dań przyrządzanych w domowym zaciszu. Produkty powstające w oparciu o kontrolowane warunki tłoczenia zachowają pełnię swoich walorów – doskonałym przykładem będzie olej rzepakowy tłoczony na zimno w temperaturze, która nie przekracza 38°C. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy stanową ważne wsparcie dla pracy mózgu, zdolności koncentracji i procesów poznawczych.

Bogactwo komponentów, kontrolowane warunki powstawania i serce, jakie małe manufaktury wkładają w tworzenie naturalnego oleju rzepakowego – to aspekty, dzięki którym możliwe jest wydobycie z rodzimych surowców pełni smaku, aromatu i dobroczynnego działania. Liczne korzyści płynące z obecności oleju rzepakowego tłoczonego na zimno sprawiają, że warto mieć go w swojej kuchni!