Przepis na puszyste pancakes
Większość z nas próbowało je zrobić, ale zwykle wychodzą mało puszyste i oklapnięte. Jak poprawnie zrobić amerykańskie pancakes?

Składniki
- 300 ml. mleka (1 i ½ szklanki)
- 1 jajko
- 300 g. mąki (2 szklanki)
- 60 g. cukru (¼ szklanki)
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 20 g. roztopionego masła (2 łyżki)
Krok po kroku
- Weź miskę i wlej do niej mleko, rozbij jajko i ubij trzepaczką.
- Weź drugą miskę i wrzuć do niej wszystkie suche składniki.
- Do suchych wymieszanych składników wlej mokre z pierwsze miski.
- Dolej roztopionego masła i mieszaj. Mogą pozostać grudki, lecz postaraj się by nie pozostały ślady mąki.
- Odstaw ciasto na 5 minut. W tym czasie rozgrzej patelnię.
- Nakładaj na patelnię ciasto po ok. 100 ml. Będą to mniej więcej 3 łyżki. Smaż na zmniejszonej mocy.
- Po jakimś czasie powinny pojawić się bąble, a ciasto na krawędziach powinno się ściąć. Wtedy dolej 1 łyżkę ciasta na środek każdego naleśnika.
- Przewróć placka i smaż go z drugiej strony. Powinien być lekko brązowy.
- Podaj gotowe pancakes z syropem klonowym, ulubionymi owocami i bitą śmietaną.