Napar z mięty pieprzowej. Idealny na bóle głowy i nie tylko! - Piekniejsze.pl

Napar z mięty pieprzowej. Idealny na bóle głowy i nie tylko!

Mięta pieprzowa skuteczna w redukcji bólu!

Napar z mięty pieprzowej to doskonały wybór na bóle głowy, migreny oraz inne dolegliwości. Mięta pieprzowa jest znana ze swojego działania rozkurczowego, przeciwbólowego i odprężającego. Jej orzeźwiający aromat dodatkowo pomaga zmniejszyć napięcie i poprawić nastrój. Jak go przygotować? Przychodzimy z przepisem!

Zobacz też: Przepis na świąteczny napar. Idealny na zimowe wieczory

Jak przygotować napar z mięty pieprzowej?

Składniki

  • 1–2 łyżeczki suszonych liści mięty pieprzowej (lub kilka świeżych liści)
  • 250 ml gorącej wody
  • opcjonalnie: plasterek cytryny lub łyżeczka miodu dla smaku

Przygotowanie

Wsyp miętę do filiżanki lub kubka. Zalej liście gorącą (ale nie wrzącą) wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza. Przykryj filiżankę i odstaw na 5–10 minut, aby napar nabrał intensywności. Przecedź, jeśli używasz suszu, lub wyjmij liście. Dodaj miód lub cytrynę, jeśli masz ochotę.

Na zdrowie!

Zobacz też: Świąteczne kakao z cynamonem, wiórkami czekolady i bitą śmietaną!

Na czasie

Brak danych.