Kuchnia ukraińska. Przepis na najlepsze pielmieni - Piekniejsze.pl

Kuchnia ukraińska. Przepis na najlepsze pielmieni

Pielmieni to klasyczna potrawa kuchni ukraińskiej. Jak je przygotować? Co będziemy potrzebować? Oto najlepszy przepis!
fot. pixabay

Od 24 lutego na terenach Ukrainy trwa wojna, która rozpoczęła się przez inwazję rosyjskich wojsk na ukraińskie miasta. Sytuacje nie jest tam dobra, notorycznie dochodzi do wielu wybuchów oraz bombardowań budynków, co sprawia, że giną mieszkańcy oraz mieszkanki. Cały świat solidaryzuje się z ofiarami barbarzyństwa i terroryzmu Władimira Putina (prezydent Federacji Rosyjskiej).

Ze względu na panującą wojnę na Ukrainie, chcielibyśmy przybliżyć część kultury oraz kuchni mieszkańców zaatakowanego kraju. Pielmieni to jedna z najpopularniejszych, ukraińskich potraw. Dziś w wyrazie solidarności przedstawimy najlepszy przepis, aby w domu można było wykonać takie danie.

Pielmieni

Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 50 ml oleju
  • pół łyżeczki soli

Farsz

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 140 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 żółtko jajka
  • 50 ml bulionu
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy całą mąkę (500 g). Dodajemy pół łyżeczki soli oraz 50 ml oleju. Następnie wlewamy 250 ml gorącej, przegotowanej wody. Całość mieszamy przy pomocy łyżki. Następnie ręcznie ubijamy ciasto, aż przybierze stałą konsystencję. Gdy ciasto jest już elastyczne oraz miękkie, zawijamy je folią i odstawiamy na 30 minut.

W momencie, gdy ciasto ,,dochodzi” zajmujemy się farszem. Mięso wołowe i wieprzowe łączymy ze sobą. Pokrojoną cebulę i czosnek smażymy na oleju. Następnie całość dodajemy do mięsa. Do całości wbijamy żółtko i doprawiamy to pieprzem i solą. Ostatnim krokiem jest dodanie bulionu domowego oraz wymieszanie całości.

Ciasto odwijamy z folii. Całość dzielimy na części i każdą z nich rozwałkowujemy. Następnie przy pomocy szklanki robimy kółka, na które umieszczamy farsz. Pielmieni sklejamy na początku na pół, końce łączymy ze sobą (robi się kółko), brzegi możemy pomarszczyć. Pierożki wkładamy do osolonej i gorącej wody na około 5 minut. Pyszna, ukraińska potrawa gotowa! Polecamy ten przepis, zwłaszcza w ostatnich dniach, gdy zagrożone jest życie Ukraińców oraz ich dorobek i kultura.

Na czasie

Brak danych.