Krem pomidorowy z mascarpone

Jesień to idealna pora roku na przygotowywanie różnorodnych i sycących zup, które rozgrzewają w chłodniejsze dni. Jedną z nich jest zupa krem z pomidorów i mascarpone! Jest to smaczne, kremowe danie, a w dodatku łatwe w przygotowaniu!
Zobacz też: Zupa krem z buraków
Zupa krem z pomidorów i mascarpone
Składniki
- pomidory – 400 g
- mascarpone – 200 g
- cebula – 1 szt
- czosnek – 1 ząbek
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- cukier – 1 łyżeczka
- sól – ½ łyżeczki
- pieprz – do smaku
- zioła(oregano, bazylia) – do dekoracji
Przygotowanie
Rozgrzej oliwę z oliwek w garnku na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Przesmaż je przez 2 minuty. Do garnka dodaj świeże, pokrojone na kawałki pomidory. Dodaj cukier, sól i pieprz. Gotuj na niewielkim ogniu przez 20 minut, często mieszając. Po zagęszczeniu się kremu, zmniejsz ogień i dodaj mascarpone. Wymieszaj i poczekaj, aż się całkowicie rozpuści. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty.
Nalej zupę do misek i udekoruj ziołami.
Smacznego!
Zobacz też: Zupa krem z dyni – przepis na jesienny przysmak