Przepis na knedle ze śliwkami

Składniki:
– 0,5 kg. śliwek,
– 60 dag ugotowanych mączystych ziemniaków,
– 25 dag mąki,
– 1 jajko,
– sól,
– cukier,
– 250 ml kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować. Zimne ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, połączyć z jajkiem, szczyptą soli i mąką, dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 3 cm, kroić na kawałki ok. 3 cm. Kawałki rozpłaszczyć na placuszki i wkładać w nie śliwki, wsypać 1/2 łyżeczki cukru, sklejać dokładnie. Gotować w osolonym wrzątku, gdy wypłyną, gotować jeszcze ok. 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową. Podawać ze śmietaną i cukrem. Jeśli zostaną śliwki można je zmiksować i połączyć ze śmietaną, sosem polewać knedle.
Czas przygotowania: 1 h. Przepis na 8 osób.
Źródło: interia.pl