Domowy bowl z łososiem w sosie sezamowym - Piekniejsze.pl

Domowy bowl z łososiem w sosie sezamowym

Przepis na bowla z łososiem!

Chodzi za Tobą bowl z łososiem? Nie zamawiaj go z restauracji, lecz skomponuj go sama! To niezwykle proste zadanie! Sprawdź nasz przepis i wykorzystaj go na obiad lub kolację!

Zobacz też: Obłędna sałatka z wędzonym łososiem i melonem!

Domowy bowl z łososiem w sosie sezamowym

Składniki (na 2 porcje)

Bowl

  • 200 g filetu z łososia
  • 1 szklanka ulubionego ryżu
  • 1/2 awokado, pokrojonego w plastry
  • 1 ogórek, pokrojony w cienkie plastry
  • 1 marchewka, starta na tarce 
  • garść edamame
  • kiełki (np. rzodkiewki, lucerny) do dekoracji
  • 1/2 szklanki czerwonej kapusty, drobno poszatkowanej
  • 1 łyżeczka sezamu (do posypania)

Sos sezamowy 

  • 2 łyżki pasty tahini (lub masła sezamowego)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżka soku z limonki 
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka imbiru, startego na drobnej tarce
  • woda do rozrzedzenia sosu

Przygotowanie

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia. 

Dopraw łososią solą i pieprzem i upiecz go w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez około 12 minut. Gdy będzie złocisty i miękki w środku wyjmij z piekarnika. 

Zrób sos sezamowy. W miseczce połącz tahini, olej sezamowy, sos sojowy, ocet ryżowy, miód, sok z limonki, czosnek oraz imbir. Wymieszaj. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty dodaj wodę. 

Przygotuj miskę, z której będziesz jeść. Na dno miski nałóż porcję ugotowanego ryżu. Dodaj kawałki pieczonego łososia.

Ułóż na wierzchu pokrojone awokado, ogórek, startą marchewkę, czerwoną kapustę i edamame. Polej sosem sezamowym. Udekoruj kiełkami i posyp sezamem. 

Smacznego!

Zobacz też: Szybka kolacja dla dwojga. Krewetki w maśle czosnkowym

Na czasie

Brak danych.