Domowy bowl z łososiem w sosie sezamowym

Chodzi za Tobą bowl z łososiem? Nie zamawiaj go z restauracji, lecz skomponuj go sama! To niezwykle proste zadanie! Sprawdź nasz przepis i wykorzystaj go na obiad lub kolację!
Zobacz też: Obłędna sałatka z wędzonym łososiem i melonem!
Domowy bowl z łososiem w sosie sezamowym
Składniki (na 2 porcje)
Bowl
- 200 g filetu z łososia
- 1 szklanka ulubionego ryżu
- 1/2 awokado, pokrojonego w plastry
- 1 ogórek, pokrojony w cienkie plastry
- 1 marchewka, starta na tarce
- garść edamame
- kiełki (np. rzodkiewki, lucerny) do dekoracji
- 1/2 szklanki czerwonej kapusty, drobno poszatkowanej
- 1 łyżeczka sezamu (do posypania)
Sos sezamowy
- 2 łyżki pasty tahini (lub masła sezamowego)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka imbiru, startego na drobnej tarce
- woda do rozrzedzenia sosu
Przygotowanie
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
Dopraw łososią solą i pieprzem i upiecz go w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez około 12 minut. Gdy będzie złocisty i miękki w środku wyjmij z piekarnika.
Zrób sos sezamowy. W miseczce połącz tahini, olej sezamowy, sos sojowy, ocet ryżowy, miód, sok z limonki, czosnek oraz imbir. Wymieszaj. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty dodaj wodę.
Przygotuj miskę, z której będziesz jeść. Na dno miski nałóż porcję ugotowanego ryżu. Dodaj kawałki pieczonego łososia.
Ułóż na wierzchu pokrojone awokado, ogórek, startą marchewkę, czerwoną kapustę i edamame. Polej sosem sezamowym. Udekoruj kiełkami i posyp sezamem.
Smacznego!
Zobacz też: Szybka kolacja dla dwojga. Krewetki w maśle czosnkowym