Zielona bakteria na paznokciu. Jak się jej pozbyć? - Piekniejsze.pl

Zielona bakteria na paznokciu. Jak się jej pozbyć?

Zielona bakteria to częsty problem, który dotyka kobiety. Często niepoprawna stylizacja sprawia, że na naszym paznokciu pojawia się zielona poświata. Jak się jej pozbyć?
fot. pixabay

Zielona bakteria (inaczej pałeczka ropy błękitnej) znajduje się w wodzie, glebie oraz na ciele człowieka. Jest to tlenowa bakteria, która zazwyczaj bywa w stanie uśpienia. Jednak odpowiednie warunki mogą sprawić, że zaczyna być aktywna.

Jak wylęga się zielona bakteria?

Najczęściej zielona bakteria pojawia się na paznokciach. Oznaką jej występowania, jest zabarwienie płytki paznokcia na kolor zielony. Przyczyną jej pojawienia się może być za częste moczenie rąk, nieodpowiednia pielęgnacja dłoni, obgryzanie paznokci, niepoprawnie wykonana stylizacja żelowa lub hybrydowa, czy pojawiające się pod stylizacją zapowietrzenia.

Pamiętajmy, że również osłabienie naszego organizmu w czasie np. przeziębienia może być idealnym warunkiem do rozwoju zielonej bakterii. Co zrobić w sytuacji, gdy problem nas dopadnie? Jak pozbyć się zielonego nalotu?

fot. facebook/zielona bakteria

Leczenie zielonej bakterii

Nie powinniśmy bagatelizować zielonej bakterii na paznokciach. Jednym z lepszych sposobów jest stosowanie olejku z drzewa herbacianego, który ma działanie antyseptyczne. Niewielką kroplą smarujemy spód paznokcia, przez około tydzień. To powinno sprawić, że zielony osad zniknie z płytki.

Nie wolno również zaklejać paznokcia z zieloną bakterią plastrem. Zacina to dopływ tlenu i sprzyja dalszemu rozwojowi pałeczek ropy błękitnej. Nawet jeśli nie wygląda to atrakcyjnie i elegancko naprawdę nie polecamy takich rozwiązań.

Po każdorazowym myciu rąk dokładnie je osuszaj. Wilgoć również wpływa bardzo efektywnie na rozwijanie się zielonej bakterii. Naczynia najlepiej myć w rękawiczkach, a po ich zdjęciu ponownie osuszyć dokładnie dłonie.

Zielona bakteria daje nam również sygnał, że nasz organizm jest osłabiony. Warto więc zacząć zażywać witaminy, takie jak D, C, A, magnez, biotynę i cynk.